Usul bahas isu Sulu dibawa Shafie sekali lagi ditolak DUN Sabah

July 21, 2022 · Isu semasa

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal sekali lagi dalam usahanya untuk membawa usul membahaskan isu tuntutan waris Kesultanan Sulu.

Usul tersebut yang dibawa sekali lagi ditolak Speaker DUN Sabah, Datuk Kadzim M Yahya yang menjelaskan penolakan itu dibuat mengikut peraturan tetap 23 A (23) mana-mana usul yang ditolak di bawah perenggan satu tidak boleh dikemukakan dan tidak boleh dibacakan dalam majlis mesyuarat.

“Maka permohonan (membahaskan semula) usul itu telah saya tolak dan saya telah sampaikan kepada yang berhormat (Shafie),” katanya dipetik laporan Astro Awani semasa Sidang DUN Sabah hari ini.

Terdahulu semula memulakan sesi pertanyaan-pertanyaan untuk jawapan lisan Aturan Urusan Mesyuarat Penggal Ketiga DUN Sabah ke-16, Shafie yang juga ADUN Senallang bangun dengan membawa peraturan tetap (standing order) 31.

Beliau yang juga Presiden Parti Warisan itu memaklumkan sudah menghantar permohonan semula meminta izin majlis membincang dan membahaskan mengenai keselamatan Sabah terhadap ancaman waris Kesultanan Sulu.

“Permohonan semula ini adalah untuk meminta izin membahaskan mengenai keselamatan bukan Sabah dan bukan mengenai Azerbaijan dan Mahkamah di Sepanyol tetap tentang keselamatan serta ancaman perkara ini kepada Sabah.

“Isu ini penting berkaitan nyawa. Jangan nanti berlaku kejadian di bumi Sabah (keselamatan),” katanya.

Pada 12 Julai dilaporkan aset dua anak syarikat Petronas di Azerbaijan dirampas oleh kumpulan Sulu, yang dikatakan menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia.

Langkah itu yang pertama kali dilaporkan adalah sebahagian daripada tindakan undang-undang yang dikemukakan pada 2017 oleh kumpulan Sulu untuk mendapatkan pampasan terhadap tanah di Sabah yang didakwa telah dipajak oleh nenek moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.

Semalam, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata beliau melarang Ahli Parlimen daripada membahaskan isu perundangan merampas aset Malaysia di luar negara oleh pihak mendakwa pewaris kesultanan Sulu, bagi mengelakkan strategi balas Putrajaya terdedah.

Beliau terpaksa menjelaskan keputusannya menolak beberapa usul berkaitan perkara itu diteliti selepas ahli Parlimen pembangkang hari ini menegaskan Speaker telah membuat keputusan yang salah, sehingga mencetuskan kekecohan.

“Mengenai isu sub judice, (Perintah Tetap) 36 (2) menyatakan bahawa tidak boleh disebut apa-apa perkara yang sedang dibincangkan oleh mahkamah jika pengerusi mendapati ia merugikan pihak yang terlibat dalam prosiding undang-undang,” katanya

“Apabila kita bercakap tentang perkara Sulu ini, sudah ada perintah ex-parte di mana kita perlu bayar AS$15 bilion (RM66 bilion). Adakah kita mahu berbincang dan semasa perbincangan ini berlaku, kita tidak akan tahu apa yang akan diperkatakan, dan secara tidak sengaja strategi kerajaan terbongkar dan akan ada kritikan terhadap tindakan yang akan diambil oleh kerajaan,” tambahnya.

Berita berkaitan
Shafie menang tanpa bertanding Presiden Warisan
August 15, 2022· Politik
KPM akan umum data pelajar lepas SPM tidak lanjut pelajaran: Radzi
August 14, 2022· Isu semasa
Gempa bumi lemah dikesan di Kundasang
August 14, 2022· Isu semasa
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
August 14, 2022· Politik
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sindiket penipuan pembantu rumah ligat ketika krisis Covid-19
18 minit lalu · Isu semasa
3,516 kes semalam, 15 kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
1 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
12 jam lalu · Isu semasa
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok