Pertumbuhan KDNK mungkin lepas anggaran rasmi: Tengku Zafrul

September 12, 2022 · Isu semasa

Pertumbuhan ekonomi Malaysia mungkin dapat melepasi anggaran rasmi antara 5.3 dan 6.3 peratus pada 2022 apabila negara mencatatkan pertumbuhan pantas dalam suku kedua pada 8.9 peratus dan jangkaan prestasi kukuh pada suku ketiga.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata Malaysia dijangka mencatat pertumbuhan yang lebih kukuh pada suku ketiga meskipun keadaan ekonomi global yang lemah serta peningkatan dolar AS, lapor Bernama.

“Angka baharu (unjuran) akan diumumkan pada 7 Okt.

“Juga penting adalah inflasi di Malaysia kini berada sekitar 2.8 peratus dalam tempoh tujuh bulan pertama, dasar monetari kita kekal akomodatif walaupun Bank Negara Malaysia (BNM) telah menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (lagi) kepada 2.50 peratus yang masih lebih rendah berbanding tempoh sebelum krisis (COVID-19) pada 3.0 hingga 3.25 peratus,” katanya.

Beliau berkata demikian pada pada forum setengah hari yang diadakan secara hibrid bertajuk Pemulihan dan Daya Tahan: Tumpuan kepada Perniagaan ASEAN, anjuran Bloomberg, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata subsidi telah banyak membantu meredakan kesan daripada kenaikan harga tenaga kepada rakyat Malaysia dan juga dalam usaha mengawal kadar inflasi.

Namun, katanya, peruntukan subsidi akan berjumlah sekitar RM80 bilion tahun ini yang mana merupakan yang terbesar dalam sejarah negara.

“Kita beruntung kerana dapat melihat apa yang kita capai hari ini. Sudah tentunya kedudukan Malaysia sebagai pengeksport bersih komoditi telah membantu. Bagi eksport, kita merupakan bahagian penting daripada rantaian bekalan (global) bagi pembuatan,” katanya.

Mengenai Bajet 2023, beliau berkata kerajaan akan menumpukan kepada tiga bahagian utama iaitu mengekalkan pertumbuhan ekonomi, memastikan pertumbuhan ekonomi yang mampan dan inklusif serta tanggungjawab fiskal.

Tengku Zafrul berkata sektor kewangan masih kekal stabil di tengah-tengah kenaikan kadar faedah secara berperingkat oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

“Sudah tentunya ada kesan sampingan daripada kenaikan kadar terhadap ekonomi. Apa yang kita lihat adalah ekonomi kita berkembang kukuh, jadi kita mampu untuk menaikkan kadar,” katanya.

Mengenai risiko ringgit berada dalam tekanan disebabkan oleh dasar monetari yang ketat, Tengku Zafrul menegaskan kerajaan tidak akan terlalu fokus kepada prestasi mata wang kerana ia akan terus menumpukan kepada prestasi ekonomi jangka sederhana dan jangka panjang.

“Anda perlu memahami kadar inflasi di Amerika Syarikat (AS). Instrumen monetari yang ada di Malaysia atau pasaran lain bergantung kepada senario ekonomi negara itu.

“Kadar inflasi di Malaysia dalam tempoh enam hingga tujuh bulan (2022) adalah 2.80 peratus jadi kita boleh mempunyai dasar ekonomi akomodatif, yang disokong oleh sokongan fiskal yang sangat besar,” katanya.

Berita berkaitan
Rakyat bimbang kenaikan OPR berterusan
14 jam lalu· Isu semasa
Untung jadi anak papa, Wan Saiful tanya siapa lagi dilantik secara diam-diam?
January 31, 2023· Politik
Skor indeks rasuah merosot, TI-M beri bimbang Malaysia menuju ke ‘arah salah’
January 31, 2023· Isu semasa
Lantikan Izzah, lagi NGO kritik PM kerana berunsur “nepotisme”
January 30, 2023· Politik
Popular
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
February 2, 2023
Himpunan bantah bakar Al-Quran, 10 individu sudah dirakam keterangan polis
February 2, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
February 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Saksi bank kes 1MDB terkejut Jho Low nafi pernah berhubung dan berurusan
1 jam lalu · Isu semasa
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
1 jam lalu · Isu semasa
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
8 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor semakin pulih, 977 mangsa masih di 10 PPS
9 jam lalu · Isu semasa
Johor dan Sabah catat peningkatan mangsa banjir pagi ini
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
3 jam lalu
[VIDEO] Tiada wang berbilion, sumbangan politik dalam akaun Bersatu
4 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok