Jumlah hasil petroleum dibayar kepada Terengganu rendah, tak sampai RM1 bilion

October 3, 2023 · Isu semasa

Kerajaan campuran hanya membayar RM405 juta kepada kerajaan negeri Terengganu daripada hasil petroleum pada tahun ini, kata Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Berbeza pada tahun lalu, Menteri Besar Terengganu itu memberitahu mereka menerima sejumlah RM1.393 bilion daripada Kementerian Kewangan semasa era kerajaan terdahulu dan jauh lebih banyak daripada jumlah yang dibayar kerajaan campuran menerusi Dana Khas Kerajaan Persekutuan (DKKP).

Jelasnya, jumlah hasil diterima tahun ini berbeza berbanding anggaran DKKP dalam Belanjawan 2023 berjumlah RM1.5 bilion.

Beliau berkata, ia membabitkan enam kali pembayaran iaitu RM50 juta (30 Mac), RM100 juta (18 Mei), RM50 juta (14 Jun), RM109 juta (14 Jun-bagi tujuan pembayaran Projek Bekalan Air Kuala Terengganu Utara), RM41 juta (1 Ogos) dan RM55 juta (21 Ogos).

“Ini adalah berbeza dengan anggaran penerimaan dalam Belanjawaan Kerajaan Negeri 2023 yang dibentangkan pada tahun lalu iaitu sejumlah RM1.5 bilion,” katanya menjawab soalan lisan Hilmi Harun (PAS-Manir) ketika Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri ke-15 di Wisma Darul Iman hari ini.

Ketika menjawab soalan lisan Khazan Che Mat (BERSATU-Seberang Takir) berkaitan jumlah lima peratus hasil petroleum yang diterima kerajaan negeri tahun lalu, Samsuri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ru Rendang berkata, kerajaan negeri menerima sejumlah RM1.393 bilion daripada Kementerian Kewangan.

“Jumlah lima peratus hasil petroleum yang sepatutnya dibayar kepada Kerajaan Terengganu oleh PETRONAS sudah dibayar terus kepada Kementerian Kewangan dan diperakaunkan di bawah Akaun Amanah Dana Khas Kerajaan Persekutuan Seksyen 9 Akta Tatacara Kewangan 1957.

“Akaun amanah berkenaan dikawal selia oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan di bawah Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan,” katanya.

Samsuri berkata, kerajaan negeri juga menambah baik dan meminda bayaran di bawah hasil cukai seperti cukai tanah, galian, parit dan tali air, hasil hutan, royalti dan cukai hiburan bagi mengurangkan kebergantungan terhadap royalti petroleum.

“Berdasarkan kepada Belanjawan Negeri 2023, rancangan kerajaan negeri bagi menjana punca pendapatan baharu negeri supaya tidak terlalu bergantung kepada pendapatan dari wang ehsan adalah dengan merangka dan melaksana pelan strategik penjanaan pendapatan baharu Terengganu.

“Ia merangkumi kajian semula hasil cukai dan hasil bukan cukai, pulangan balik pendapatan dalam bentuk tunai daripada badan berkanun negeri dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), sumber galian, sumber bahan batuan, sumber air, fi pelancongan dan rekreasi serta sumber alam sekitar,” katanya.

Samsuri menjawab soalan lisan Ir Saiful Azmi Suhaili (PAS-Kemasik) dan Zaharudin Zahid (PAS-Bukit Tunggal) berkenaan usaha kerajaan negeri dalam menjana pendapatan baharu bagi mengurangkan kebergantungan kepada royalti petroleum.

Berita berkaitan
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
7 jam lalu· Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
7 jam lalu· Isu semasa
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
8 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di tiga negeri sedikit menurun setakat malam ini
November 27, 2023· Isu semasa
Popular
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023
Tiada subsidi RON95 pada 2024 tapi hanya secara bersasar sahaja: Rafizi
November 27, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Kes empat beradik ditinggalkan, dua individu ditahan dipercaya ibu bapa
November 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
7 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
7 jam lalu · Isu semasa
Kes empat beradik ditinggalkan, dua individu ditahan dipercaya ibu bapa
8 jam lalu · Isu semasa
Operasi mencari mangsa dalam runtuhan gudang diteruskan
8 jam lalu · Isu semasa
Tiada subsidi RON95 pada 2024 tapi hanya secara bersasar sahaja: Rafizi
November 27, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat Terengganu bersama PN walaupun dizalim peruntukan, royalti minyak
9 jam lalu
[VIDEO] Sokongan pengundi bukan Melayu terhadap Dr Sam meningkat
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok