Kenapa generasi muda semakin hilang adab?

February 14, 2023 · Isu semasa

Amat menyedih dan menakutkan apabila kita lihat kebanyakan anak muda zaman sekarang semakin hilang adab dan budaya hormat-menghormati.

Budi bahasa dan kesopanan lagilah. Entah ke mana perginya. Tidak dinafikan ramai budak sekarang yang tinggi akademiknya, tinggi belajarnya berbanding orang zaman dulu.

Namun, kenapa berlaku kepada seseorang yang makin tinggi tahap intelektualnya, makin rendah pula budi bahasa dan adabnya? Adab dan ilmu seharusnya berjalan seiring.

Dua elemen ini sangat dititikberatkan dalam agama, malah untuk menjadi sebuah masyarakat bertamadun pun memerlukan adab dan ilmu. Kalau beradab tapi tak berilmu, mundur masyarakat. Kalau berilmu tapi biadap, pincang masyarakat.

Rata-rata netizen berpendapat sikap kurang ajar dalam kalangan generasi muda sudah menjadi normal dalam masyarakat hari ini.

Suka menjawab secara sinis dan biadab dalam perbualan, itu antara yang disuarakan oleh beberapa individu dalam media sosial mengenai hal tersebut.

Pakar Kerja Sosial, Pusat Kajian Psikologi dan Pembangunan Manusia, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Mohd. Suhaimi berkata, cara pemikiran dan tindak balas generasi muda zaman sekarang banyak dipengaruhi pelbagai faktor.

Menurutnya, banyak faktor yang mendorong kepada terjadinya sesuatu tingkah laku tersebut iaitu bentuk, sasaran, konteks dan waktu berlakunya perkara tersebut.

“Apabila melibatkan tingkah laku seperti kurang ajar atau tidak menghormati seseorang individu lain terutamanya yang lebih berumur atau berpengalaman daripada kita, biasanya terdapat pengaruh konflik antara nilai diri dan nilai persekitaran sosial yang tidak jelas.

“Berada dalam keadaan gemuruh atau tertekan juga boleh menyebabkan tingkah laku yang ditunjukkan tanpa dirancang dan seterusnya boleh mendorong kepada tercetusnya sikap kurang senang,” katanya.

Selain tekanan situasi sekeli­ling, faktor lain tercetusnya permasalahan tersebut ialah didikan ibu bapa, corak komunikasi dan pengaruh media sosial.

“Tingkah laku negatif sebegini harus ditegur agar dapat dikawal, seterusnya mampu untuk berfikir sebelum bertindak.

“Sekiranya pelaku berada dalam keadaan tidak stabil dan tertekan dengan persekitarannya, ia juga boleh membuatkan mana-mana individu berubah sikap,” ujarnya.

Dalam masa sama, Mohd. Suhaimi menjelaskan, media sosial juga banyak mempengaruhi nilai moral golongan muda dan orang dewasa seharusnya memberikan bimbingan yang sewajarnya bagi membentuk generasi yang bertamadun.

“Pembentukan nilai moral sangat penting terutamanya kepada generasi muda yang sekarang ini banyak dipengaruhi oleh media sosial tanpa ada tapisan.

“Sehubungan itu, bimbi­ngan dan nasihat diperlukan bagi membentuk hubungan interpersonal yang efektif berdasarkan nilai adab dan adat yang ada dalam masyarakat,” ujarnya lagi.

Mohd. Suhaimi berkata, masyarakat juga tidak digalakkan untuk me­rumuskan bahawa semua ge­nerasi muda sebagai individu biadab.

“Orang dewasa tidak seharusnya membuat kesimpulan bahawa semua orang muda bersikap kurang ajar.

“Bagi golongan muda, sekiranya ingin dihormati, belajarlah untuk menghormati orang lain terlebih dahulu.

“Ibu bapa pula seharusnya menjadi teladan kepada anak-anak dan pemindahan nilai moral perlu berlaku dalam inte­raksi interpersonal supaya dapat mengelak daripada tercetusnya isu kurang ajar,” ujarnya.

Popular
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Serangan siber melibatkan perniagaan meningkat di Malaysia: Kaspersky
April 26, 2023
Loji Semenyih beroperasi semula, LUAS lapor polis bau diesel
December 16, 2021
Kalimah Allah: Gereja, paderi tarik balik semakan kehakiman
May 17, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok