Kenali pereka kasut, Jimmy Choo

JARANG benar kelibat pereka kasut bertaraf antarabangsa, Profesor Datuk Dr. Jimmy Choo Yeang Keat kelihatan di Malaysia. Apa yang mengkagumkan penulis, bukanlah status atau namanya yang glamor. Sebaliknya, sifat rendah diri dan mesra beliau.

Anak kepada seorang tukang kasut ini lahir dalam sebuah keluarga yang kecil. Beliau dibesarkan di Lebuh Hutton, Georgetown, Pulau Pinang dan gemar menghabiskan masa dengan berenang di Gurney Drive. Sekalipun telah mencipta nama di luar negara, namun Jimmy akan pulang ke kampung halamannya setiap tahun bersama keluarga.

Bercerita tentang pengalamannya sebagai pereka fesyen kasut, Jimmy memberitahu, sebaik saja tamat pengajian, beliau bekerja sebagai penolong pereka fesyen di sebuah kilang di Hackney, London. Beliau hanya bekerja selama dua tahun sebelum membuka kedainya sendiri.

“Pada masa itu sangat sukar untuk menjual kasut kerana anda bukan orang terkenal. Penglibatan awal saya di sana sangat susah kerana London bukan kota kecil dan ia sangat popular.

“Secara jujurnya, bekerja sebagai orang asing di tanah asing sebenarnya sangat mencabar. Namun, saya mengambil cabaran itu dan syukur pada Tuhan saya berjaya mengharunginya,” ujarnya.

Nasibnya berubah selepas kasutnya mendapat liputan sebanyak lapan muka surat dalam majalah fesyen terkemuka Vogue pada 1998.

Tambahnya, seseorang yang berminat dalam industri kasut boleh memilih untuk menjadi pereka fesyen kasut atau seorang tukang kasut. Sesetengah pereka fesyen kasut tidak tahu cara memotong pola kasut tetapi adalah lebih baik kalau mereka memahami selok-belok teknikal membuat kasut.

Bagi Jimmy, apa sahaja boleh menjadi inspirasinya kerana dia selalu berfikir; “inspirasi boleh datang pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja”. Jika ada yang bertanya mengenai motivasinya dalam bidang ini, jawapannya mudah; “Minat saya terhadap kasut”.

Jimmy mengakui, kerja kuat juga sangat penting untuk berjaya.

“Tahun demi tahun, saya mengalami perubahan. Semuanya kerana kerja keras. Sejak bermula dalam bidang ini, motivasi saya berubah.

“Banyak benda yang saya lakukan menjadi mudah dan saya berjaya mencipta nama secara global. Saya tidak fikir saya sudah berjaya mencapai apa yang dimahukan untuk menjadi yang terbaik. Ini kerana masih banyak perkara yang perlu saya lakukan,” katanya.

Jimmy tidak pernah menganggap dirinya yang terbaik.

“Prinsip ini sangat penting walaupun suatu hari anda menjadi pereka fesyen yang tersohor di dunia, anda masih perlu terus belajar,” ujarnya.

Sebagai pereka kasut, kenangan paling manis Jimmy apabila kasutnya diterima dan dipakai di seluruh dunia, bukan sahaja di Malaysia. Menurutnya, kejayaan yang diperoleh hari ini kerana keazaman yang asli.

“Saya seronok dengan pekerjaan saya sekarang kerana dapat berkongsi karya seni saya dengan semua orang. Kepada generasi muda yang ingin berjaya, anda perlu bekerja kuat dan buka minda anda,” ujarnya.

Jika terpaksa memilih antara kerjaya dan keluarga, Jimmy pantas menjawab akan memilih berkongsi kasih sayang bersama keluarga.

Justeru, tidak hairanlah beliau berusaha membahagikan masa sebaik mungkin.

“Keluarga sangat penting untuk kesejahteraan kita,” tegasnya menutup bicara sambil sempat berkongsi rahsia senaman dan diet seimbang untuknya kekal sihat dan sentiasa nampak muda.

BERITA BERKAIT
POPULAR