Kenapa harga ayam meningkat?

May 26, 2022 · Isu semasa

Tahukah anda lima tahun lalu kajian  Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengatakan rakyat Malaysia kebanyakannya memilih ayam untuk sumber protein dan memakan sejumlah 1.8 juta ekor ayam.

Selain ayam, masyarakat negara ini juga memakan telur sebanyak 2.8 juta biji sehari. Ayam menjadi pilihan rakyat memandangkan ia merupakan sumber protein yang murah berbanding sumber lain.

Sudah tentu jumlah ini meningkat melebihi angka 2 juta ekor tahun ini selepas mengambil kira pertambahan jumlah penduduk dan permintaan tinggi terhadap makanan berasaskan ayam.

Kebanyakan masyarakat mengambil protein ayam kerana ketika itu harga ayam masih dikategorikan sebagai murah, berbanding sumber protein lain seperti ikan dan daging.

Mengikut data Jabatan Perkhidmatan Veterinar, harga ayam standard paling rendah di peringkat runcit yang pernah direkodkan pada tahun 2016 adalah sekitar RM6.15 sekilogram.

Tahun ini, ketika rakyat secara perlahan-lahan cuba bangkit daripada ‘kemusnahan’ yang berlaku selama hampir tiga tahun angkara Covid-19, isu ayam sekali lagi menjadi perbincangan utama.

Dari peringkat penternak, sehinggalah kepada pemborong, peruncit dan pengguna, masing-masing mempunyai alasan untuk mengeluh. Ramai Isunya cuma satu iaitu bekalan makin kurang, menyebabkan harga terus melambung melepasi harga siling yang ditetapkan.

Dalam pada itu,  Jabatan Perangkaan Malaysia, Malaysia semakin bergantung kepada produk makanan import dan mengalami defisit perdagangan bagi produk itu.

Nisbah pergantungan import meningkat kepada 13.7 peratus pada 2015, meningkat daripada 7.4 peratus pada 1987.

Pada tahun 2020, antara bahan makanan yang Malaysia bergantung kepada import ialah mangga (86.2 peratus diimport), kobis bulat (63.6 peratus), sotong (52.5 peratus), daging kambing (90.4 peratus), daging lembu (78.1 peratus) dan susu segar (53.5 peratus).

Bagaimanapun, Malaysia dianggap mampu menampung bekalan sendiri bagi daging ayam, dengan mengeluarkan kira-kira 98.2 peratus daripada keperluan domestiknya.

Walaupun Malaysia mengeluarkan daging ayam yang mencukupi untuk keperluan tempatannya, industri penternakan ayam sangat bergantung kepada makanan ayam yang diimport.

Hampir semua bijirin yang diperlukan untuk membuat makanan ayam diimport dari Amerika Syarikat (AS) dalam dolar AS dan terdedah kepada turun naik mata wang.

Malaysia mengimport kira-kira 80 peratus jagung bijirinnya dari Brazil dan Argentina, manakala 96 peratus kacang soya berasal dari Argentina.

Persekutuan Persatuan Peladang Ternakan Malaysia (FLFAM) menyatakan bekalan terganggu berikutan keadaan cuaca buruk di negara pembekal, sementara pemerintah di sana mengaitkan perkara itu dengan perubahan iklim.

Ini menyebabkan harga bijirin meningkat, melonjakkan kos bagi penternak ayam, yang sudah pun mengalami kejatuhan ringgit.

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan menganggarkan harga jagung bijirin sudah meningkat dari RM500 satu tan kepada RM1,900 satu tan dalam beberapa keadaan.

Malah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna menyatakan kenaikan mendadak pada kos jagung dan makanan kacang soya mengakibatkan kenaikan 70 peratus kos penternakan ayam.

Pun begitu, kerajaan mengawal harga barangan makanan utama dan sudah menetapkan harga siling untuk ayam.

Bagi memastikan ini, ia memberikan subsidi makanan ayam kepada penternak, pada kadar 60 sen sekilogram.

Bagaimanapun, beberapa penternak mengadu bahawa terdapat kelewatan pada pengeluaran, menyebabkan ayam tidak mendapat jumlah dan kualiti pengambilan makanan yang sama.

Ringgit yang semakin lemah juga bermakna subsidi mungkin tidak mencukupi.

Berita berkaitan
Tak mungkin harga ayam naik mendadak lebih RM9.40 sekilo: Salahuddin
April 15, 2023· Isu semasa
Ayam cukup bekalan sehingga Aidilfitri, kata Menteri
March 26, 2023· Isu semasa
Tular gambar Mat Sabu dengan ahli perniagaan, misi ‘telur ayam’?
March 10, 2023· Isu semasa
Harga barang sekolah anak naik mendadak, laporan
March 6, 2023· Isu semasa
Popular
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
June 3, 2023
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
June 4, 2023
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
June 4, 2023
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Ekstradisi Jho Low rumit, mencabar : MCW
2 jam lalu · Isu semasa
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
6 jam lalu · Isu semasa
Suri rumah hangus RM110,556 terperdaya sindiket penipuan
8 jam lalu · Isu semasa
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
8 jam lalu · Isu semasa
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
15 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok