Tak boleh rentas negeri, daerah mulai Isnin kecuali dengan izin polis

Kerajaan menguatkuasakan larangan rentas negeri dan daerah di seluruh negara, kecuali dengan kebenaran Polis Diraja Malaysia (PDRM), mulai Isnin ini hingga 6 Jun.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan juga tidak membenarkan semua aktiviti rasmi, sosial dan bersemuka sama ada membabitkan kerajaan atau swasta.

“Semua aktiviti sosial, pendidikan dan aktiviti ekonomi yang boleh menyebabkan perhimpunan atau kesesakan awam juga adalah dilarang.

“Bagaimanapun, keputusan ini akan disemak semula selepas dua minggu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, aktiviti sukan dan rekreasi individu dan tidak bersentuhan fizikal dengan mematuhi penjarakan fizikal sekurang-kurangnya 1.5 meter di kawasan terbuka di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dibenarkan bagi tujuan kesihatan.

Malaysia hari ini terus merekodkan kes harian Covid-19 melebihi 4,000 dengan mencatatkan 4,519 kes baharu dalam tempoh 24 jam lalu, menjadikan kes kumulatif Covid-19 di dalam negara kini berjumlah 436,944 kes.

Sebanyak 16 kluster baharu juga dikenal pasti hari ini membabitkan lapan kluster tempat kerja, enam kluster komuniti, serta masing-masing satu kluster keagamaan dan institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah berkata, varian baharu Covid-19 dikenal pasti menjadi antara punca lebih ramai golongan muda dijangkiti wabak itu dengan gejala yang dialami lebih teruk sehingga menyebabkan kemasukan ke Unit Rawatan Rapi (ICU).

Beliau berkata, sejak awal tahun ini hingga semalam, jangkitan Covid-19 tertinggi membabitkan mereka yang berusia lingkungan 20 hingga 29 tahun iaitu 1,531 kes manakala bagi 30 hingga 39 tahun pula sebanyak 1,452 kes.

“Ini adalah usia bekerja. Pakar-Pakar di Hospital Sungai Buloh mengesahkan jangkitan varian baharu adalah dari usia muda yang menyaksikan ada kes yang tidak terkesan dengan rawatan yang diberikan contohnya guna steroid juga tidak berkesan,” katanya hari ini.

Beliau berkata setakat ini, KKM mengesan 56 kes varian yang membimbangkan (VOC) dan tiga kes varian yang perlu mendapat perhatian (VOI) di negara ini.

Daripada jumlah itu, 48 kes adalah daripada varian Afrika Selatan (B.1.351), lapan kes daripada varian United Kingdom (B.117), dua kes daripada varian Nigeria (B.1.525) dan satu kes varian India (B.1.617.1).

BERITA BERKAIT
POPULAR