Sudah positif pun masih minta pulang kuarantin di rumah

Pesakit positif Covid-19 yang sedang dirawat Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) di Kelantan masih meminta untuk pulang bagi menjalani kuarantin di rumah kerana ingin menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

Bagaimanapun, rayuan dan alasan pesakit-pesakit tersebut dibimbangi akan menjadi punca kepada penularan yang lebih besar sekiranya mereka dibenarkan pulang, kata Pengarah PKRC Kelantan, Dr Mohd Azman Yacob.

“Mereka menggunakan alasan untuk menjalani perintah kuarantin di rumah (HIO) ketika Aidilfitiri.

“Namun, kita sudah membuat keputusan untuk tidak membenarkan pesakit yang berada di PKRC pulang ke rumah sehingga mereka benar-benar tamat tempoh kuarantin.

“Kita bimbang sekiranya mereka menyambung kuarantin di rumah, mereka tidak mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang betul dan dikhuatiri menjangkiti ahli keluarga yang lain,” katanya dipetik portal Harian Metro.

Terdahulu, Dr Mohd Azmin melawat PKRC Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (PUTIK) di Pengkalan Chepa.

Majoriti pesakit yang meminta pulang itu sudah seminggu menjalani kuarantin di PKRC.

PKRC Putik, Pengkalan Chepa mula beroperasi pada 6 Januari kini menempatkan 196 pesakit Covid-19 termasuk kanak-kanak.

Mengulas lanjut, Dr Azman berkata, PKRC kelapan iaitu PKRC Gelanggang Seni akan mula beroperasi Isnin ini.

Katanya, ia berikutan 30 katil perubatan sudah dibawa masuk semalam dan PKRC berkenaan boleh memuatkan 140 pesakit.

Keadaan penularan Covid-19 di dalam negara berada pada paras kritikal dan sistem kesihatan negara dijangka lumpuh sekiranya jangkitan harian berterusan meningkat.

Malah, kerajaan juga sudah mengumumkan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 bagi membendung penularan virus membunuh itu daripada menjadi lebih serius.

BERITA BERKAIT
POPULAR