Usahawan PMKS, pekerja sokong syor Muhyiddin mudahkan bantuan

October 23, 2022 · Isu semasa

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua tahun lalu cukup memberi kesan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) hingga sebahagiannya terpaksa beralih kepada bidang lain, kehilangan pendapatan serta ‘gulung tikar’.

Usahawan tekstil dan pakaian sedia dipakai, Siti Normah Md Desa, 37, antara yang paling terjejas berikutan tidak dapat keluar rumah susulan sekatan PKP hingga memaksanya mempelajari kaedah menjalankan perniagaan secara dalam talian.

“Disebabkan hanya terperuk di rumah, saya mengikuti kelas pemasaran melalui Facebook, ‘Google meet’ bagi mendalami kemahiran teknik penjualan produk dalam talian. Namun, cabaran besar adalah perlu melanggan perkhidmatan internet, mempunyai komputer riba dan pencetak.

“Mujur, moratorium yang dicadangkan Majlis Pemulihan Negara (MPN), sedikit sebanyak meringankan beban PMKS untuk bertahan mengharungi tempoh mencabar sepanjang Covid-19 memuncak.

“Sokongan dan bantuan kerajaan itu menyelamatkan usahawan dan membantu perniagaan kembali stabil,” katanya menurut BH.

Siti Normah berkata, penubuhan MPN menunjukkan keprihatinan kerajaan kepada usahawan, antara golongan yang paling terjejas sepanjang tempoh pandemik.

“Pada masa sama, saya bersetuju dengan cadangan Pengerusi MPN (Tan Sri Muhyiddin Yassin) supaya dibangunkan satu sistem komprehensif yang berfungsi mempermudahkan proses penyaluran bantuan secara menyeluruh kepada semua PMKS.

“Ini berikutan ramai usahawan berada di luar bandar dan sukar mendapat maklumat mengenai kemudahan ini. Saya harap tiada kelompok PMKS tercicir daripada menerima bantuan itu,” katanya.

Baru-baru ini, pada Seminar Kebangsaan Pemulihan Negara dan Kerangkuman Sosial, MPN mengesyorkan supaya kerajaan membangunkan satu sistem komprehensif bagi memudah cara proses penyaluran bantuan secara menyeluruh dan berpusat.

Tingkat usaha bantu PMKS

Kerajaan juga diminta menumpukan kepada usaha untuk sektor PMKS, yang memberi sumbangan utama kepada ekonomi negara.

Pekerja swasta, Fairuz Karmila Ahmad, 35, menyifatkan peralihan ke fasa endemik ketika ini cukup bermakna terutama kepada anak perempuannya yang berusia lima tahun selepas dua tahun terkurung disebabkan Covid-19.

“Hanya sekarang anak saya itu berpeluang mengikuti pembelajaran bersemuka, dapat beriadah, bergaul dan guru dapat mengajar di kelas, sekali gus membantu murid meningkatkan pengetahuan am, berbanding ketika PKP, semua interaksi hanya di sebalik skrin komputer.

“Selain itu, sebagai ibu bekerja banyak perubahan kini diadaptasi susulan tempoh mencabar Covid-19, antaranya kakitangan pejabat terbiasa dengan kursus secara maya, pembayaran digital dan tempat saya bekerja masih menerapkan budaya kerja tiga hari di pejabat dan dua hari lagi fleksibel,” katanya.

Pada masa sama, katanya, kebenaran pengeluaran dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) cukup bermakna menampung kelangsungan hidup, menambah simpanan dan modal untuk perniagaan sampingan.

Sementara itu, ibu kepada enam cahaya mata, Mussalme Jaafar, 44, terpaksa melakukan tiga pekerjaan dari pagi hingga ke malam untuk mencukupkan keperluan keluarga yang berada dalam kategori kumpulan berpendapatan rendah (B40).

“Dari pagi hingga ke tengah hari, kerja hakiki saya di pejabat badan pengurusan dan petang, melakukan kerja mengemas (housekeeping) resort dan malam pula berniaga burger.

“Kemelut Covid-19 menyukarkan kehidupan dan PKP memburukkan keadaan. Keadaan kerja berubah dan saya juga antara yang terkena tempias apabila gaji dipotong.

“Mujur, rakyat dibenarkan mengeluarkan duit caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Ia membantu kami menampung hidup di waktu sukar,” katanya yang menetap di Bukit Katil, Melaka.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Saya seleweng RM600 bilion?
17 jam lalu· Rencana
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
December 4, 2022· Politik
Selepas jadi PM, Anwar kata sedia terima PN dalam kerajaan dibentuk
November 24, 2022· Politik
Agong titah 30 MP BN datang menghadap, yang datang cuma 3
November 23, 2022· Politik
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Isu LGBT dalam kalangan agamawan rosakkan imej Islam
September 25, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
7 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
12 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
20 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
1 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok