Rumah lelong naik 20% : laporan

July 11, 2023 · Isu semasa

Rumah lelong di negara ini meningkat 20% akibat kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) sejak Mei 2022 yang menyebabkan ramai peminjam berdepan masalah bayaran balik, lapor Utusan.

Presiden Persatuan Perunding Hartanah Muslim Malaysia (Peham), Ishak Ismail berkata situasi ini sudah lama dijangka dan diramalkan akan meningkat dari semasa ke semasa apabila peminjam tidak mampu lagi melunaskan bayaran bulanan.

Katanya, jurulelong memaklumkan peningkatan 10% hingga 20% dialami sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan akibat pandemik Covid-19.

“Pasaran lelong memang kita jangka meningkat. Sejak November tahun lepas pihak bank sudah memulakan prosedur untuk mendapatkan perintah kawalan secara lelongan awam daripada pihak mahkamah atau pejabat tanah.

“Jadi ini merupakan fenomena yang sudah dijangka oleh kerana kenaikan OPR dan kemampuan peminjam membayar sudah tidak seperti sebelum PKP lagi kerana kebanyakan mereka hilang pekerjaan akibat penutupan beberapa industri.

“Ini menyebabkan mereka tidak mampu meneruskan pembayaran, pihak bank pun tidak ada jalan lain selain daripada proses lelongan awam untuk mendapatkan kembali pinjaman mereka daripada peminjam.

“Proses ini akan berterusan dalam dua tahun ke depan di mana jumlah lelongan awam akan meningkat,” katanya lapor Utusan.

Sebelum ini, Utusan turut mendedahkan setiap hari sebanyak 15 aduan rumah mahu dilelong diterima apabila peminjam berdepan kesulitan membayar balik bayaran ekoran peningkatan OPR.

Terbaharu pada Mei lalu, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) BNM membuat keputusan menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 3.00 peratus.

Kenaikan itu adalah kali kelima bermula Mei, Julai, September dan November pada tahun lalu sebelum dikekalkan kepada 2.75 peratus pada mesyuarat pertama 2023 MPC Januari lalu dan sekali lagi kekal pada Mac.

Ishak berkata, keadaan ini menyebabkan penjual menghadapi kesulitan untuk menjual rumah apabila sukar mendapatkan peminjam yang benar-benar layak dalam memenuhi syarat ditetapkan oleh pihak bank.

Jelasnya, ia menyebabkan sekitar 70 peratus individu yang ingin membeli rumah tidak layak membuat pinjaman kerana tidak cukup syarat apabila nisbah khidmat hutang (DSR) kini berdasarkan gaji bersih, bukan lagi kasar.

“Ini merupakan cabaran yang besar dalam kalangan ejen hartanah, ia berpunca daripada beberapa syarat ditetapkan oleh pihak bank agak ketat untuk peminjam melayakkan diri mendapatkan pinjaman

“Jika dahulu kita (ejen hartanah) membawa lima potensi pembeli, empat akan mendapat pinjaman tetapi sekarang jika bawa lima pembeli kemungkinan hanya satu atau dua pembeli yang layak,” katanya.

Ishak berkata, permintaan terhadap perumahan mampu milik iaitu RM500,000 ke bawah masih lagi memberangsangkan, berbeza dengan perumahan kelas pertengahan dan tinggi yang mengalami masalah kadar serapan sangat perlahan.

“Ini terutama melibatkan rumah melebihi RM600,000. Sebab itu sekarang ni kita dapat lihat trend pihak pemaju adalah merancang perumahan rumah mampu milik kerana hanya itu mendapat permintaan tinggi,” jelasnya.

Tambahnya, beberapa usaha boleh dilakukan oleh kerajaan dan pihak bank bagi memudahkan masyarakat membeli rumah dan membuat pembayaran.

“Pihak bank perlu beri pertimbangan kepada mereka yang ingin membeli rumah, bank perlu memudahkan pinjaman. Mungkin tempoh pembayaran boleh dipanjangkan ke 40 tahun, jadi bayaran bulanan dapat dikurangkan

“Malah konsep sewa untuk miliki (RTO) harus diperluaskan dan mendapat sokongan bank. Jika mekanisme ini mendapat sokongan kerajaan, sudah tentu akan merancakkan kembali pasaran harta tanah,” katanya.

Berita berkaitan
Kejatuhan nilai ringgit, Mat Maslan kata didorong faktor luaran
October 23, 2023· Isu semasa
Ketika rakyat sudah dibebani harga barang naik, caj QR DuitNow jadi pertikaian
September 29, 2023· Isu semasa
Perbelanjaan pengguna merosot pada 2023?
August 29, 2023· Isu semasa
Masalah kewangan, tekanan ekonomi punca pasangan muda bercerai
July 25, 2023· Isu semasa
Popular
Hutang Kerajaan Persekutuan meningkat sebanyak RM100.2 bilion setakat 2021
February 16, 2023
Orang ramai dinasihati waspada penyamaran dan penipuan melalui WhatsApp
December 7, 2023
Pelabur asing rekod jualan bersih minggu lepas: MIDF
December 11, 2023
Ringgit dibuka rendah RM4.67 berbanding dolar
December 11, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jumlah kes Covid-19 aktif setakat ini 20,017
2 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka rendah RM4.67 berbanding dolar
7 jam lalu · Isu semasa
Pelabur asing rekod jualan bersih minggu lepas: MIDF
7 jam lalu · Isu semasa
KBS akan beri penjelasan padang Bukit Jalil rosak minggu depan, kata menteri
December 9, 2023 · Isu semasa
Mat Sabu kata bekalan bawang negara mencukupi
December 9, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Setahun Anwar Ibrahim perdaya rakyat dengan janji politik
December 9, 2023
[VIDEO] Dr Sam angkat sumpah Ahli Parlimen Kemaman
December 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok