Rasuah RM35 juta, bekas Exco Johor diarah bela diri

Seorang bekas Exco Kerajaan Negeri Johor, Datuk Abd Latif Bandi diarah Mahkamah Tinggi di Johor Bahru untuk membela dirinya bersabit 37 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan lebih RM35 juta empat tahun lalu.

Keputusan tersebut diputuskan mahkamah hari ini yang menetapkan Abdul Latif, anaknya dan seorang perunding hartanah perlu membela diri terhadap pertuduhan dihadapinya.

Hakim Abu Bakar Katar membuat keputusan itu selepas mendengar hujah daripada pihak pendakwaan, diketuai Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wan Shahruddin Wan Ladin dan pihak pembelaan, diketuai peguam Salehuddin Saidin, semasa prosiding rayuan yang berlangsung selama dua hari.

Pada 14 Jun 2017, Latif, 55, yang juga bekas pengerusi jawatankuasa perumahan dan kerajaan tempatan Johor; anaknya, Ahmad Fauzan Hatim, 29, dan perunding hartanah Amir Shariffuddin Abd Raub, 48, didakwa atas 33 pertuduhan rasuah dan empat pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM35.7 juta.

Pada 21 April 2019, Hakim Mahkamah Sesyen Kamarudin Kamsun memerintahkan Abd Latif yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Endau, Fauzan dan Amir dilepas dan dibebaskan selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie.

Bagaimanapun, SPRM memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Sesyen pada 21 April 2019, yang melepas dan membebaskan bekas Abd Latif yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Endau, daripada 37 pertuduhan rasuah serta kes Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) berjumlah lebih RM30 juta, lima tahun lalu.

Sebanyak 33 pertuduhan dibuat di bawah Seksyen 28(1)(C) Akta SPRM 2009, dan empat pertuduhan di bawah Seksyen 32(8)(c) dan Seksyen 89 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

BERITA BERKAIT
POPULAR