Perhimpunan esok tidak menyalahi undang-undang, kata kumpulan peguam

September 15, 2023 · Isu semasa

Walaupun pihak berkuasa seakan cuba menghalang perhimpunan esok di ibu kota, namun kumpulan peguam menyifatkan perhimpunan tersebut sebagai tidak menyalahi undang-undang.

Kumpulan peguam Lawyers for Liberty (LFL) berkata perhimpunan tersebut tidak memerlukan permohonan dan hanya perlu pemakluman dibawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (APA).

Pengarah LFL, Zaid Malek berkata kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain bahawa permohonan penganjur perhimpunan ditolak menunjukkan polis sama ada jahil atau salah tafsir undang-undang.

“Keperluan itu menyatakan bahawa polis hanya perlu dimaklumkan mengenai perhimpunan.

“Selepas menerima notis, polis boleh mengenakan sekatan dan syarat kepada perhimpunan itu tetapi mengikut akta berkenaan mereka tidak mempunyai kuasa menafikan hak sesiapa sahaja untuk berkumpul,” katanya dipetik laporan MalaysiaNow.

Shuhaily pada sidang media semalam berkata permohonan untuk perhimpunan itu ditolak kerana penganjur tidak menyatakan secara terperinci termasuk lokasi dan nama penganjur sendiri.

“Kami tidak boleh kata terima notis pemakluman sebab maklumat diberikan tidak lengkap, maka polis tidak boleh terima,” katanya.

Demonstrasi itu dianjurkan Perikatan Nasional (PN) bagi membantah keputusan kontroversi peguam negara yang menghentikan perbicaraan kes rasuah membabitkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid yang juga Presiden UMNO dan pengerusi Barisan Nasional (BN) berdepan 12 pertuduhan pecah amanah, lapan rasuah, dan 27 pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Beliau dilepas tanpa dibebaskan (DNAA) pada 4 September lalu selepas Timbalan Pendakwa Raya Datuk Mohd Dusuki Mokhtar memaklumkan hakim mengenai permohonan Jabatan Peguam Negara untuk menghentikan semua prosiding terhadapnya.

Badan pemantau pilihan raya Bersih juga sebelum ini berkata APA hanya memerlukan penganjur perhimpunan untuk memberitahu pihak berkuasa, “tidak perlu memohon permit atau kelulusan seperti zaman dahulu”.

Zaid berkata respons Shuhaily menunjukkan polis sebenarnya sudah dimaklumkan mengenai perhimpunan yang akan datang, dan bantahan itu hanya mengenai butiran dalam notis itu.

“Membaca antara baris, kita boleh membuat kesimpulan bahawa notis itu diberikan lima hari sebelum perhimpunan akan datang, kerana ia tidak disebut sebagai salah satu sebab ketidakwajaran notis yang didakwa oleh polis,” katanya.

“OCPD (pegawai bertanggungjawab bagi daerah polis) dengan itu akan mempunyai masa yang mencukupi untuk menjelaskan dengan penganjur mengenai butiran perhimpunan sekiranya mereka ingin butirannya dijelaskan, kerana mereka diberi kuasa untuk melakukannya.

“Kegagalan berbuat demikian adalah di atas tanggungjawab mereka, dan polis kini tidak boleh berpaling dan mengatakan bahawa penganjur melanggar keperluan APA dan dengan itu notis itu ‘tidak dibenarkan’ melalui sidang media.”

Beliau juga menyatakan Seksyen 14(1) PAA menghendaki OCPD menjawab pemberitahuan dalam tempoh tiga hari jika sebarang sekatan atau syarat akan dikenakan ke atas perhimpunan itu.

“Di luar kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, tidak ada menyebut bahawa terdapat sebarang jawapan seperti itu yang mengenakan sebarang sekatan dan syarat pada perhimpunan itu,” katanya.

“Oleh itu, protes harus dibiarkan berjalan tanpa halangan.”

Dalam kenyataannya, Zaid juga berkata keperluan pemberitahuan di bawah APA tidak menggantikan hak untuk berhimpun secara aman di bawah Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan.

“Sebarang gangguan atau amaran oleh pihak polis kepada peserta perhimpunan itu adalah bercanggah dengan Perlembagaan dan menyalahi undang-undang,” katanya.

Mengingatkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Pakatan Harapan lain tentang “himpunan jalanan yang tidak terkira banyaknya” yang mereka anjurkan sewaktu menjadi pembangkang, Zaid menggesa supaya kerajaan menegakkan hak untuk berhimpun secara aman sekarang setelah mereka berkuasa.

“Melakukan sebaliknya mencerminkan sikap talam dua muka kerajaan.”

Berita berkaitan
Fadhli dipanggil beri keterangan berhubung himpunan anti-Zahid
5 jam lalu· Politik
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
5 jam lalu· Isu semasa
Anggota pukul wanita dalam video tular sedang disiasat polis
20 jam lalu· Isu semasa
Polis ambil keterangan MP DAP tafsir al-Quran pada Selasa
September 25, 2023· Politik
Popular
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
September 25, 2023
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
September 25, 2023
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
September 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
2 jam lalu · Isu semasa
Permohonan lelaki bunuh kekasih hamil dirujuk psikiatri ditolak mahkamah
2 jam lalu · Isu semasa
Kedah dan Perlis dilanda banjir, PPS dibuka pindahkan mangsa
5 jam lalu · Isu semasa
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
5 jam lalu · Isu semasa
Penyusutan nilai sektor komoditi punca perdagangan negara susut: Liew
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
23 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
September 25, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok