Naratif beli hotel di Bali tak relevan: Peguam Zahid

October 21, 2021 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu satu daripada pertuduhan terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi atas dakwaan penyelewengan dana Yayasan Akalbudi (YAB) tidak menyatakan perjanjian jual beli sebuah hotel di Bali, Indonesia.

Peguam Hisyam Teh Poh Teik, yang mewakili Zahid, berkata perkara itu sama sekali tidak relevan dengan pertuduhan tersebut, apabila pihak pendakwaan mendakwa sebahagian daripada dana RM17.9 juta itu disalahgunakan untuk urusan pembelian saham.

“Setakat pertuduhan berkenaan, tidak dinyatakan mengenai penjualan saham daripada Tan Sri Abdul Rashid Manaf (saksi pendakwaan ke-83), tidak disebut mengenai Ri-Yaz Assets (Ri-Yaz Assets Sdn Bhd), tidak dinyatakan mengenai Datuk Mohammad Shaheen Shah Mohd Sidek (saksi pendakwaan ke-84), tidak disebut mengenai pembelian hotel di Bali dan tidak disebutkan perjanjian jualan (saham).

“Yang Arif, semua keterangan yang dikemukakan oleh Tan Sri Rashid, Datuk Mohammad Shaheen Shah adalah tidak relevan dengan pertuduhan itu,” kata Hisyam lapor Bernama.

Hisyam berkata demikian dalam hujahan balasnya di akhir kes pendakwaan terhadap Zahid, yang menghadapi 47 pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT), rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana YAB.

“Naratif yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan, bukti (yang dikemukakan pihak pendakwaan) adalah tidak relevan,” katanya.

Minggu lalu, pihak pendakwaan memberitahu mahkamah bahawa pengeluaran RM17.9 juta daripada dana YAB antara lain adalah untuk memudahkan anak perempuannya membeli sebuah hotel butik di Bali.

Anak sulung Zahid, Datuk Nurulhidayah berminat untuk mengambil alih saham Ri-Yaz Asset Sdn Bhd dan mengusahakan hotel itu.

Zahid, 68, berdepan 47 pertuduhan iaitu 12 bagi pecah amanah jenayah, lapan bagi rasuah dan 27 bagi pengubahan wang haram membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit milik YAB.

Bagi 12 tuduhan CBT, Zahid didakwa telah menggunakan dana tersebut untuk membuat pembayaran bil kad kredit peribadi, polisi insurans dan lesen kenderaan peribadinya, selain kiriman wang kepada firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di cawangan Affin Bank Jalan Bunus off Jalan Masjid India di sini, antara 13 Jan 2014 dan 23 Dis 2016. Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara dua hingga 20 tahun serta sebatan dan denda, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung 22 Nov selepas Zahid kembali dari Munich, Jerman untuk rawatan perubatannya.

Berita berkaitan
Skandal LCS: Keselamatan negara atau selamatkan wang negara daripada hangus?
August 9, 2022· Isu semasa
Zahid gesa tangani skandal LCS dengan bijaksana, bimbang mahkamah netizen
August 8, 2022· Isu semasa
Rafizi dakwa ada surat bocor kaitkan Najib berhubung kontrak LCS
August 8, 2022· Isu semasa
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022· Isu semasa
Popular
Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?
August 12, 2022
Parti liar Janda Baik: Datuk Seri, warga emas antara 25 ditahan
August 11, 2022
Siapa ‘jerung’ di belakang skandal kapal tempur: Rafizi tanya Najib
August 11, 2022
Bekas CEO Astro belum serah aset dikaitkan dengan 1MDB, lapor Utusan
August 11, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ekonomi negara tumbuh lebih kukuh 8.9 peratus pada suku kedua: BNM
11 minit lalu · Isu semasa
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
14 minit lalu · Isu semasa
BNM jamin pelanggaran data iPay88 tidak libat kelemahan sistem bank
1 jam lalu · Isu semasa
Tubuh RCI siasat pelanggaran data setelah iPay88 alami ‘insiden’
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit rendah berbanding dolar AS
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok