DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan

February 13, 2024 · Politik

Kebelakangan ini semakin jelas timbul rasa tidak puas hati dalam beberapa isu melibatkan dua parti antaranya DAP dan UMNO walaupun sudah berkahwin secara politik bersama kerajaan campuran.

Selepas setahun lebih bersama dalam kerajaan campuran, UMNO mula merasai rimas dan tidak selesa dengan tindak-tanduk DAP walaupun pada mulanya dilihat nampak serasi ketika membentuk kerajaan bersama.

Perbezaan pendapat antara DAP dengan UMNO dilihat semakin ketara dalam isu membabitkan pencalonan kampung baru cina yang dicadangkan oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming yang ditolak bulat-bulat UMNO.

UMNO yang merupakan parti tunggal orang Melayu kurang senang dengan cadangan Naib Presiden DAP tersebut kerana akan memberi implikasi besar kepada sokongan golongan Bumiputera di Malaysia.

Bagaimanapun, DAP tidak mudah mengalah dengan pendirian untuk mewartakan kampung baru Cina kerana mahu menjaga hati penyokong tegar mereka daripada kaum Tionghua.

DAP juga mempunyai rasa tanggungjawab untuk menjaga kepentingan masyarakat Cina yang memberi sokongan kepada mereka semasa pilihan raya umum lalu, berbeza dengan UMNO yang hanya sekadar parti minoriti orang Melayu dalam kerajaan campuran.

Tidak mudah bagi UMNO untuk duduk dalam kerajaan campuran dan pada masa sama mempertahankan kepentingan orang Melayu seperti yang dilakukan DAP dalam menjaga kepentingan orang Cina, ia memandangkan UMNO sendiri tidak disokong secara majoriti pengundi Melayu semasa pilihan raya sebelum ini.

Malah, UMNO juga dilihat sekadar penumpang dalam kerajaan campuran dan tidak mempunyai suara yang kuat seperti DAP.

Isu kampung baru Cina bukan permulaan kepada pertembungan antara DAP dan UMNO dalam kerajaan campuran, malah isu pengampunan Najib Razak juga dipertikaikan.

DAP secara jelas meletak garisan batasan kepada UMNO dalam isu pengampunan Najib dan tidak akan berkompromi, jadi tidak menghairankan pemimpin DAP dan akar umbi tegas menolak pengampunan kepada bekas perdana menteri tersebut.

Najib juga dikritik secara terbuka oleh pemimpin DAP dengan kenyataan secara terbuka dalam media sosial yang dilihat menyindir pengampunan diberikan kepadanya baru-baru ini apabila diskaun hukuman dan denda sebanyak 50 peratus diumumkan Lembaga Pengampunan.

Bahkan pendedahan oleh peguam Najib dan juga pempengaruh politik dalam media sosial berhubung pendirian PKR semasa membuat keputusan dalam Lembaga Pengampunan secara jelas menunjukkan mereka tidak bersetuju untuk memberi pengampunan penuh kepada bekas presiden UMNO itu.

Kedudukan UMNO yang sekadar penumpang dalam kerajaan campuran tidak memberikan mereka banyak pilihan selain akur dengan sebarang keputusan dibuat oleh “abang besar” atau terpaksa berdepan kehilangan jawatan menteri dan pengerusi badang-badan kerajaan.

Pemimpin UMNO sudah pasti tidak mahu kehilangan jawatan dan pangkat hanya semata-mata kerana mahu mempertahankan Najib, ia berbeza sama sekali semasa mereka berada dalam kerajaan sebelum ini.

UMNO tidak boleh menggugut atau memberi amaran untuk menarik sokongan lagi kerana mereka hanya tinggal 26 kerusi Parlimen, satu-satu pilihan yang mereka ada adalah menelan walaupun pahit setiap tindak-tanduk DAP walaupun terluka hati.

Tidak mudah apabila menjadi penumpang dalam kerajaan, UMNO perlu membiasakan diri dan menjadi “Pak Turut” dalam apa jua keadaan kerana tidak mempunyai suara yang besar seperti sebelum ini.

Berita berkaitan
Tengku Zafrul letak jawatan bendahari UMNO Selangor, tak sehaluan
April 1, 2024· Politik
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024· Politik
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024· Isu semasa
Dewan Rakyat: Usul gantung Wan Saiful ditarik balik
March 5, 2024· Politik
Popular
Anwar bantah permohonan ujian poligraf dibuat Yusoff Rawther: Laporan
March 30, 2024
Muhyiddin umum benar KWSP bersasar jika PN Kerajaan Pusat
November 14, 2022
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024
Lagi Politik terkini
Anwar bantah permohonan ujian poligraf dibuat Yusoff Rawther: Laporan
March 30, 2024 · Politik
Rafizi balas kecaman Puad, ‘dia saja seorang bising’
March 27, 2024 · Politik
Selepas Zahid, Isa Samad juga dibebas daripada tuduhan rasuah RM3 juta
March 6, 2024 · Politik
Anwar patut jawab kejatuhan ringgit bukan orang lain, kata Ahli Parlimen
March 5, 2024 · Politik
Sekarang rakyat cakap balik kepada Tambun, ‘Hang yang tak reti jaga negeri’
March 5, 2024 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok