Najib sentap dikritik berpakaian Hindu semasa melawat sambutan Thaipusam

Selepas dikritik tokoh agama susulan lawatannya ke sambutan Thaipusam di Batu Caves pada Selasa baru-baru ini, Datuk Seri Najib Razak mempertahankan tindakannya tersebut.

Bekas Perdana Menteri itu yang berpakaian tradisional masyarakat Hindu semasa lawatan ke Batu Caves mempersoal dakwaan pihak tertentu yang mempertikaikan kunjungannya tersebut.

Najib berkata mengapa pemimpin lain boleh melakukan kunjungan dan perkara sama tetapi tidak bagi beliau.

“Saya difahamkan bahawa sedang ada usaha dari pihak sebelah sana untuk kecam saya dengan propaganda sentimen agama berhubung pakaian saya semasa kunjungan ke sambutan Thaipusam di Batu Caves dua hari lalu.

“Tetapi saya tak faham kenapa orang lain boleh, tetapi Najib tak boleh pula,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Dalam hantaran itu, Ahli Parlimen Pekan itu turut memuat naik imej beberapa pemimpin lain termasuk Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggayakan pakaian dipercayai sempena sambutan Thaipusam.

Semalam, media melaporkan, anggota Jawatankuasa Fatwa Perlis mengingatkan orang ramai mengenai perlunya seseorang Muslim mengehadkan dirinya dalam pembabitan sambutan agama lain.

Menurut Kamilin Jamilin, seseorang Muslim tidak seharusnya menyambut perayaan agama bukan Islam atau melakukan sebarang upacara yang kelihatan seperti meraikan hari simbolik agama lain.

Kata Kamilin, Islam melarang seseorang Muslim berkunjung ke rumah ibadat agama lain pada hari perayaan mereka walaupun atas alasan untuk perpaduan.

“Begitu juga tidak seharusnya seorang Muslim menggayakan diri atau berkelakuan dengan sesuatu yang menyerupai agama lain dalam hal yang menjadi syiar atau pengkhususan atau tradisi keagamaan mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR