[KEMAS KINI] Najib pecat peguam cara firma guaman Zaid Ibrahim

August 19, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Najib Razak membuat satu lagi kejutan di Mahkamah Persekutuan hari ini (19 Ogos 2022), dengan menamatkan khidmat firma guaman Zaid Ibrahim Sufian TH Liew & Partners daripada bertindak sebagai peguam caranya, dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan hukuman penjara dan denda dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Keputusan Najib itu disampaikan kepada panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, oleh peguam utamanya Hisyam Teh Poh Teik, iaitu dari firma guaman berbeza.

“Peguam cara telah dilepaskan oleh perayu,” kata Hisyam Teh di mahkamah pada permulaan perbicaraan rayuan hari ini.

Tengku Maimun, menerima perkembangan terkini itu dan kemudian mengarahkan Ketua Pendakwa Raya ad hoc Datuk V Sithambaram menyambung semula hujahannya.

Ini adalah kali kedua Najib secara mengejut melepaskan pasukan peguamnya sejak permulaan perbicaraan SRC.

Beliau sebelum ini menggugurkan peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan seluruh pasukan pembelanya daripada mewakilinya dalam rayuan terakhir itu pada 25 Julai lalu.

Melalui surat itu, Tetuan Shafee & Co menyatakan bahawa firma guaman itu menerima surat daripada Najib pada jam 5 petang 25 Julai lalu, yang memberhentikan Muhammad Shafee dan peguam cara lain daripada firma berkenaan dengan serta-merta daripada mewakilinya dalam rayuan akhir kes SRC International.

Bekas Presiden UMNO itu memberhentikan Tetuan Shafee & Co yang mewakilinya dalam kes SRC sejak 4 Julai 2018 dan melantik firma guaman Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners sebagai peguam cara baharu, dengan Hisyam Teh sebagai peguam utama serta Liew Teck Huat dan Rueben Mathiaravanam sebagai peguam bersama.

Bagaimanapun, Hisyam Teh kekal sebagai peguam utama, tetapi semalam beliau membuat pusingan ‘U’ apabila menyatakan tidak akan membuat sebarang hujahan pembelaan.

Hisyam telah memohon untuk melepaskan dirinya sebagai peguam Najib pagi semalam (18 Ogos) jika Mahkamah Persekutuan enggan menangguhkan pendengaran rayuan terakhir.

Beliau bagaimanapun dihalang oleh panel lima hakim yang mengingatkan peguam itu bahawa beliau mempunyai kewajipan terhadap anak guamnya selepas menerima pelantikan itu.

Pada sidang media kemudian, Hisyam Teh berkata beliau tidak berada dalam kedudukan untuk mengambil bahagian dalam prosiding rayuan semasa kerana dia tidak diberi masa, yang telah dimohonnya ke mahkamah dan dinafikan untuk membuat persiapan yang diperlukan bagi pembelaan Najib.

“Saya tidak nampak cara bermakna saya boleh bertindak dalam prosiding berkenaan kerana kami sebenarnya tidak bersedia.

“Dalam keadaan itu, saya tidak dapat memainkan peranan yang berkesan. Jadi, pada dasarnya, Datuk Seri (Najib) tidak mempunyai perwakilan undang-undang. Itu hujung pangkalnya,” katanya kepada pemberita di Istana Kehakiman di Putrajaya pada sidang media bersama Najib, semalam.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan dalam kenyataan pada sidang media itu turut mengesahkan dia kini tidak diwakili peguam bela.

“Seperti yang semua tahu, peguam saya tidak bersedia meneruskan kerana mereka tidak mempunyai masa secukupnya. Namun, mahkamah tidak membenarkan mereka menarik diri.

“Ini menyebabkan pembelaan saya tidak dapat dikemukakan dan hanya pendakwaan yang membuat hujah,” kata Najib.

12 Ogos lalu, Zaid berkata firma guamannya bersetuju mengambil kes itu kerana Najib mempunyai rungutan yang sah berhubung sabitannya, khususnya mengenai perkara berkaitan dengan kedaulatan undang-undang dan undang-undang yang berkaitan dengan berat sebelah dan konflik kepentingan.

Najib mengemukakan rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dihadapinya dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC.

Pada 8 Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan salah yang dikenakan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Julai 2020 selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan membabitkan penyelewengan dana SRC.

Berita berkaitan
Zaman ‘merpati’ jadi PM, Anwar dakwa hanya tidur atas lantai di penjara
September 23, 2022· Politik
Layanan istimewa kepada Najib, Kadir cadang PM tukar slogan ‘Keluarga Merpati’
September 22, 2022· Isu semasa
Laporan kesihatan pesakit hanya boleh dikemukakan di mahkamah, kata KKM
September 22, 2022· Isu semasa
Najib tidak diberi layanan perubatan istimewa, kata Khairy
September 21, 2022· Politik
Popular
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
54 minit lalu · Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
2 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok