[KEMAS KINI] Najib pecat peguam cara firma guaman Zaid Ibrahim

August 19, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Najib Razak membuat satu lagi kejutan di Mahkamah Persekutuan hari ini (19 Ogos 2022), dengan menamatkan khidmat firma guaman Zaid Ibrahim Sufian TH Liew & Partners daripada bertindak sebagai peguam caranya, dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan hukuman penjara dan denda dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Keputusan Najib itu disampaikan kepada panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, oleh peguam utamanya Hisyam Teh Poh Teik, iaitu dari firma guaman berbeza.

“Peguam cara telah dilepaskan oleh perayu,” kata Hisyam Teh di mahkamah pada permulaan perbicaraan rayuan hari ini.

Tengku Maimun, menerima perkembangan terkini itu dan kemudian mengarahkan Ketua Pendakwa Raya ad hoc Datuk V Sithambaram menyambung semula hujahannya.

Ini adalah kali kedua Najib secara mengejut melepaskan pasukan peguamnya sejak permulaan perbicaraan SRC.

Beliau sebelum ini menggugurkan peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan seluruh pasukan pembelanya daripada mewakilinya dalam rayuan terakhir itu pada 25 Julai lalu.

Melalui surat itu, Tetuan Shafee & Co menyatakan bahawa firma guaman itu menerima surat daripada Najib pada jam 5 petang 25 Julai lalu, yang memberhentikan Muhammad Shafee dan peguam cara lain daripada firma berkenaan dengan serta-merta daripada mewakilinya dalam rayuan akhir kes SRC International.

Bekas Presiden UMNO itu memberhentikan Tetuan Shafee & Co yang mewakilinya dalam kes SRC sejak 4 Julai 2018 dan melantik firma guaman Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners sebagai peguam cara baharu, dengan Hisyam Teh sebagai peguam utama serta Liew Teck Huat dan Rueben Mathiaravanam sebagai peguam bersama.

Bagaimanapun, Hisyam Teh kekal sebagai peguam utama, tetapi semalam beliau membuat pusingan ‘U’ apabila menyatakan tidak akan membuat sebarang hujahan pembelaan.

Hisyam telah memohon untuk melepaskan dirinya sebagai peguam Najib pagi semalam (18 Ogos) jika Mahkamah Persekutuan enggan menangguhkan pendengaran rayuan terakhir.

Beliau bagaimanapun dihalang oleh panel lima hakim yang mengingatkan peguam itu bahawa beliau mempunyai kewajipan terhadap anak guamnya selepas menerima pelantikan itu.

Pada sidang media kemudian, Hisyam Teh berkata beliau tidak berada dalam kedudukan untuk mengambil bahagian dalam prosiding rayuan semasa kerana dia tidak diberi masa, yang telah dimohonnya ke mahkamah dan dinafikan untuk membuat persiapan yang diperlukan bagi pembelaan Najib.

“Saya tidak nampak cara bermakna saya boleh bertindak dalam prosiding berkenaan kerana kami sebenarnya tidak bersedia.

“Dalam keadaan itu, saya tidak dapat memainkan peranan yang berkesan. Jadi, pada dasarnya, Datuk Seri (Najib) tidak mempunyai perwakilan undang-undang. Itu hujung pangkalnya,” katanya kepada pemberita di Istana Kehakiman di Putrajaya pada sidang media bersama Najib, semalam.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan dalam kenyataan pada sidang media itu turut mengesahkan dia kini tidak diwakili peguam bela.

“Seperti yang semua tahu, peguam saya tidak bersedia meneruskan kerana mereka tidak mempunyai masa secukupnya. Namun, mahkamah tidak membenarkan mereka menarik diri.

“Ini menyebabkan pembelaan saya tidak dapat dikemukakan dan hanya pendakwaan yang membuat hujah,” kata Najib.

12 Ogos lalu, Zaid berkata firma guamannya bersetuju mengambil kes itu kerana Najib mempunyai rungutan yang sah berhubung sabitannya, khususnya mengenai perkara berkaitan dengan kedaulatan undang-undang dan undang-undang yang berkaitan dengan berat sebelah dan konflik kepentingan.

Najib mengemukakan rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dihadapinya dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC.

Pada 8 Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan salah yang dikenakan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Julai 2020 selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan membabitkan penyelewengan dana SRC.

Berita berkaitan
Bunuh teman wanita: Bekas pemandu bas terlepas hukuman gantung, dipenjara 40 tahun
September 26, 2023· Isu semasa
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023· Isu semasa
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
September 20, 2023· Isu semasa
UMNO kini sebahagian kerajaan, kenapa tiada keadilan untuk ayah? soal anak Najib
August 24, 2023· Politik
Popular
Banjir: Mangsa di Kedah dan Perlis meningkat tapi kerajaan pusat seakan tak endah
September 29, 2023
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
September 30, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
2 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
2 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
22 jam lalu · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
22 jam lalu · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
5 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok