Najib diberi tempoh sehingga 20 Mei buat permohonan diwakili Peguam Diraja UK

Najib diberi tempoh sehingga 20 Mei buat permohonan diwakili Peguam Diraja UK

Permohonan agar Peguam Diraja (QC) dari United Kingdom (UK) mewakili Datuk Seri Najib Razak dalam dalam rayuan kes rasuah dana SRC International Sdn Bhd diberikan tempoh sehingga 20 Mei ini.

Najib perlu mengemukakan permohonan itu selewat-lewatnya sebelum tarikh tersebut, menurut arahan yang diberikan Mahkamah Persekutuan, menurut laporan Malaysiakini.

Terdahulu, bekas Perdana Menteri itu dilaporkan mendapatkan kepakaran QC kerana isu kerumitan dan persoalan undang-undang dalam kes rayuan itu.

Timbalan Pendakwa Raya (TPR), Mohd Ashrof Adrin Kamarul, yang mewakili pihak pendakwaan, mengesahkan keputusan pengurusan kes di Mahkamah Persekutuan hari ini.

“Bagi rayuan utama (permohonan Najib membatalkan keputusan SRC), pengurusan kes seterusnya adalah pada 25 Feb 2022 jam 3 petang, dengan arahan kepada perayu (Najib) untuk memfailkan permohonan mereka untuk memasukkan QC selewat-lewatnya 20 Mei 2022 .

“Perbicaraan untuk memasukkan (QC) secara tentatif ditetapkan pada tarikh antara 20 hingga 24 Jun. Tarikh pendengaran sebenar akan disahkan pada pengurusan kes seterusnya,” kata beliau.

Peguambela Syahirah Hanapiah mewakili Najib dalam pengurusan kes hari ini.

Selain Ashrof, pihak pendakwaan turut diwakili oleh DPP V Sithambaram.

Pada 7 Dis tahun lepas, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baru bagi rayuannya dalam kes SRC.

Sehari selepas itu (8 Dis), Mahkamah Rayuan menolak rayuan Najib untuk membatalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dalam kes berkenaan.

Sebelum ini SRC yang merupakan anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), merupakan syarikat milik penuh Kementerian Kewangan Diperbadankan.

BERITA BERKAIT
POPULAR