MPN syor 50 peratus pekerja asing diluluskan lebih dahulu

Majlis Pemulihan Negara (MPN) berharap proses kelulusan bagi permohonan mendapatkan pekerja asing disegerakan untuk menampung keperluan mendesak tenaga kerja, terutama dalam sektor pembuatan dan perladangan.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ia boleh dilaksana dengan mempermudah serta menambah baik proses kelulusan terhadap permohonan diterima daripada industri.

Beliau berkata walaupun ekonomi negara telah dibuka, namun antara cabaran yang dihadapi ialah syarikat tidak mempunyai pekerja mencukupi untuk menentukan supaya kegiatan industri dapat berjalan lancar.

Contohnya, kata beliau tidak ada pekerja asing yang dapat digajikan untuk membantu menurunkan buah kelapa sawit hingga syarikat mengalami kerugian sehingga RM10 bilion.

“Sekarang, harga kelapa sawit cukup tinggi dan kalau masih dilewatkan dengan tidak ada pekerja asing, maka bertambah besar lagi kerugian kepada negara kita,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat MPN, di Putrajaya hari ini.

Sehubungan itu, katanya MPN berpandangan bahawa proses kelulusan permohonan yang telah dikemukakan kepada Kementerian Sumber Manusia mesti dipercepatkan.

“Dan kita dah bagi pandangan supaya pada dasarnya bila ada permohonan elok luluskan 50 peratus dulu. Kalau dia mohon 100 pekerja luluskan 50 dulu supaya dia tidak terdesak. Yang baki itu boleh dihalusi mungkin mengambil masa sedikit supaya diluluskan kemudian.

“Keduanya, kita telah minta supaya yang sudah kemukakan permohonan, supaya seboleh mungkin sebelum akhir tahun ini sebahagian besar daripada permohonan yang telah dikemukakan itu dapat diluluskan dan pengambilan pekerja asing itu dapat disegerakan,” kata Muhyiddin lagi.

Muhyiddin berkata sebagai langkah jangka pendek, MPN mencadangkan supaya kelulusan bersyarat boleh diberikan kepada permohonan yang sedang diproses untuk menyegerakan bekalan tenaga kerja asing kepada sektor-sektor yang terjejas.

‚ÄúDalam jangka masa panjang, MPN berpandangan isu struktural kekurangan tenaga kerja dan kebergantungan kepada tenaga kerja asing perlu ditangani secara menyeluruh,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR