MCA, MIC tolak gesaan Zahid beri tempoh 14 hari

Dua parti sekutu UMNO dalam Barisan Nasional (BN) menolak gesaan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang memberi tempoh 14 hari kepada kerajaan supaya mengadakan sidang Dewan Rakyat.

Kedua-duanya MCA dan MIC tidak mahu terlibat memberi sebarang tempoh susulan kontroversi tafsiran ‘secepat mungkin’ sebagaimana dititahkan Yang di-Pertuan Agong.

Presiden MIC SA Vigneswaran sebaliknya menyerahkan kepada kerajaan untuk memanggil sidang Dewan Rakyat berdasarkan situasi munasabah.

Memetik laporan FMT beliau berkata Yang di-Pertuan Agong menyatakan kerajaan perlu mengadakan sidang Dewan Rakyat secepat mungkin berdasarkan situasi yang munasabah.

“Maka terpulang kepada kerajaan untuk memutuskan dalam masa terdekat. Itu keputusan UMNO bukan BN, jadi terpulang kepada UMNO. Kita MIC tidak (beri tempoh),” katanya. ,” katanya.

Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon pula menyerahkan kepada kerajaan untuk menentukan tarikh sidang Parlimen tetapi perlu berlandaskan undang-undang.

“Proses pemanggilan persidangan Parlimen perlukan notis (28 hari) kepada semua Ahli Parlimen untuk menghantar soalan dan seterusnya kementerian berkaitan menyediakan jawapan, selain sesi soal jawab dan ‘Minister Question Time’ semasa berlangsungnya sesi Parlimen,” katanya dipetik dari FMT.

Katanya, darurat berakhir 1 Ogos dan Parlimen boleh dipanggil bersidang mengikut undang-undang sedia ada.

Kedua-dua parti itu menegaskan pendirian mereka menjunjung titah Agong.

Sebelum ini, Yang di-Pertuan Agong bertitah sidang Parlimen perlu diadakan secepat mungkin bagi menangani Covid-19 dan menyelamatkan ekonomi negara selepas meneliti pandangan pemimpin parti politik dan taklimat pakar yang dipanggil menghadap minggu lepas.

Terdahulu Presiden UMNO itu memberi tempoh 14 hari kepada kerajaan supaya mengadakan sidang Dewan Rakyat. Kegagalan berbuat demikian akan mendorong UMNO mengadakan mesyuarat khas majlis tertinggi bagi mencari tindakan sewajarnya.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini Zahid menggunakan alasan penderhakaan sebagai langkah untuk menghalalkan keputusan MT nanti bagi memberi tekanan kepada kumpulan Menteri dan Timbalan Menteri supaya patuh dengan keputusan parti.

BERITA BERKAIT
POPULAR