Malaysia berdaya saing jadi negara ekonomi digital

January 13, 2022 · Isu semasa

Malaysia mampu meningkatkan adaptasi tinggi dan inovasi, pembuatan pintar dan semua perkara penting dalam Revolusi Industri Keempat (IR4.0) dengan meningkatkan kerjasama, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya menerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kerajaan Malaysia akan terus memacu ekonomi digital ke arah menjadikan Malaysia sebuah negara digital yang berdaya saing di peringkat global, bertunjangkan inovasi, kemampanan dan kemakmuran bersama, dan menjadikan negara sebagai hab digital ASEAN.

“Kunci kepada pencapaian visi ini ialah kerjasama. Kerjasama berkesan akan membawa kepada inovasi yang berjaya,” katanya pada sambutan ekosistem dan industri Malaysia di Dubai, malam tadi, lapor Bernama.

Beliau berkata dengan pemeteraian 13 Memorandum Persefahaman (MoU) antara syarikat Malaysia dengan syarikat teknologi antarabangsa hari ini membolehkan syarikat Malaysia mengembangkan jejak global dan membawa teknologi kerjasama dan pemindahan pengetahuan untuk mengukuhkan ekosistem teknologi digital Malaysia, lapor Bernama.

Syarikat Malaysia termasuk Aerodyne Group, CALMS Technologies dan Soft Space manakala rakan antarabangsa ialah National Bonds Corporation of UAE dan Qatar Financial Centre Authority.

Beliau berkata syarikat-syarikat ini bersedia untuk menjadi pemimpin global dalam sektor masing-masing, seperti Aerodyne Group yang berada pada kedudukan ketiga di dunia dalam laporan ‘Drone Industri Insight’ pada 2019, dan telah menjadi antara peneraju dalam industri dron.

“Ini menunjukkan bahawa, pandemik telah tidak menghalang syarikat Malaysia ini daripada mencari peluang, di dalam dan peringkat global, menunjukkan daya tahan syarikat kita dan minat global yang berterusan terhadap inovasi digital Malaysia,” katanya.

Beliau berkata kerajaan dan MDEC sedang bekerja keras dalam memastikan peluang besar dan juga memastikan bahawa kerajaan akan sentiasa terlibat dalam menyampaikan mandat digital.

“Saya yakin bahawa dengan pengumuman inisiatif baharu Malaysia Digital pagi ini di Pavilion Malaysia dan kesemua cadangan unik bernilai yang boleh kami tawarkan, dunia akan nampak Malaysia sebagai satu kawasan subur untuk pembangunan serta menjadi platform sempurna di mana perniagaan anda boleh berkembang ke rantau ASEAN yang lebih luas dan lebih lagi,” katanya.

Sementara itu, beliau juga mengucapkan tahniah kepada syarikat teknologi Malaysia iaitu Durioo dan The R&D Studio atas cadangan unik mereka sambil menambah nilai kepada tawaran di platform global.

Selain pertukaran 13 MoU antara perniagaan, ‘Crafting Batik Girl’, sebuah buku seni yang berkongsi mengenai pembuatan filem pendek animasi yang memenangi anugerah ‘Batik Girl’ oleh The R&D Studio, dan produk serta perkhidmatan Durioo turut dilancarkan pada acara malam ini.

“Batik Girl ialah penjelmaan sejarah animasi Malaysia, membawa warisan hiburan yang amat diketahui dan digemari ibu bapa atau anak-anak Malaysia.

“Kejayaan Batik Girl dan pembangunan buku seninya juga adalah bukti bahawa industri kandungan kreatif digital Malaysia semakin berkembang, yang kini bernilai hampir US$2 bilion atau RM8 bilion…saya yakin pendekatan Durioo akan membuahkan hasil dan produknya akan menjadi terkenal,” kata Annuar.

Berita berkaitan
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
8 jam lalu· Politik
Langkah terbaik PN bertemu PM bagi bincang isu berbangkit: Annuar
July 30, 2022· Politik
Kini Khaled sokong langkah kerajaan PN potong gaji menteri sebelum ini
July 26, 2022· Politik
Negara mana turunkan inflasi selepas potong gaji menteri? soal Annuar
July 25, 2022· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Skandal kapal tempur ketika BN, UMNO memerintah cetus kemarahan rakyat
August 7, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Skandal LCS: Duit hangus kapal tak sampai, kata Fahmi kepada Najib
August 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
2 jam lalu · Isu semasa
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
9 jam lalu · Isu semasa
RCI perlu diwujudkan siasat kepincangan skandal kapal tak siap
9 jam lalu · Isu semasa
Pihak berkuasa diarah siasat kumpulan percaya kemunculan Imam Mahdi
9 jam lalu · Isu semasa
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok