Lima sekeluarga proses dadah ditangkap

Lima sekeluarga, termasuk seorang wanita ditahan kerana disyaki memproses dadah jenis syabu dan heroin dianggarkan seberat 5.9 kilogram (kg) bernilai RM91,717, beberapa hari lalu.

Timbalan Ketua Polis Pahang, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri berkata, tangkapan dilakukan dalam dua operasi berasingan di Bera dan di Ipoh, Perak, Selasa lalu.

“Dua suspek lelaki dan seorang wanita berusia antara 19 hingga 48 tahun ditahan dalam kereta di hadapan sebuah restoran segera di Triang, Bera pada 9 pagi yang disyaki sedang menunggu pembeli dadah.

“Pemeriksaan pada kenderaan menemukan syabu anggaran lebih 1kg dan heroin 4.5kg. Polis percaya suspek berada di Bera untuk mengedar dadah tersebut di sekitar Bera, Maran dan Temerloh,” katanya di Kuantan, hari ini.

Susulan penahanan itu, katanya, polis menyerbu sebuah rumah di Ipoh, Perak pada jam 7.45 malam hari sama, membawa kepada tangkapan dua lagi suspek lelaki berusia 26 dan 42 tahun yang dipercayai menyewa rumah itu untuk dijadikan makmal memproses dadah.

Turut dirampas pada serbuan yang dilakukan dengan kerjasama JSJN IPK Perak ialah heroin seberat 353 gram dan serbuk kafein dianggarkan seberat 2kg.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 39 Akta Dadah Berbahaya yang boleh membawa hukuman mati mandatori.

BERITA BERKAIT
POPULAR