Kini, peguam Najib dakwa prosiding Zoom tak beri kelebihan

Peguam Datuk Seri Najib Razak memberi alasan keputusan Mahkamah Rayuan tidak menyebelahi mereka memandangkan ia dijalankan secara hibrid pada 7 Disember lalu semasa permohonan mengemukakan bukti baharu dalam kes SRC International Sdn Bhd (SRC) ditolak.

Untuk rekod, pasukan peguam Najib membuat permohonan pada saat akhir walhal mengetahui keputusan Najib akan diumumkan pada 8 Disember lalu, bagaimanapun mahkamah menolak permohonan Najib dan mengekalkan sabitan hukuman terhadapnya.

Peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, prosiding itu menyaksikan Timbalan Pendakwa Raya hadir secara fizikal di mahkamah, manakala peguam Najib perlu hadir melalui aplikasi Zoom.

Ini, katanya memberikan kelebihan kepada pihak pendakwaan berbanding pasukannya terutama ketika membentangkan kes mereka di mahkamah.

“Rakan-rakan saya dari pihak pendakwaan, mereka hadir di mahkamah, di mana mereka mempunyai kelebihan penuh. Mereka boleh dengar hakim dengan jelas, manakala kami hanya hadir melalui Zoom.

“Mereka mempunyai kelebihan, manakala kami berada dalam kekurangan,” kata Shafee.

Untuk rekod, Najib dan Shafee menerima teguran keras daripada panel tiga Hakim kerana tidak hadir pada 7 Disember dan kemuncak kemarahan apabila Najib dibidas sebagai seorang individu yang “memalukan negara” kerana terpalit dengan skandal besar itu.

Prosiding pada 7 Dis itu diadakan di hadapan panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan, yang mendengar permohonan Najib untuk memasukkan bukti baru dalam perbicaraan SRC.

Bagaimanapun, Najib dan Shafee tidak dapat menghadiri prosiding itu kerana mereka dikenal pasti sebagai kontak rapat pesakit Covid-19.

Kedua-dua mereka memohon perbicaraan ditangguhkan, tetapi mahkamah menolak permohonan tersebut dan mengarahkan mereka hadir melalui persidangan video dalam talian.

Mahkamah rayuan kemudiannya membuat keputusan untuk menolak permohonan berkenaan.

Mahkamah yang sama pada keesokan harinya mengumumkan keputusannya dalam kes rayuan Najib, apabila mengekalkan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mensabitkan Najib atas tujuh pertuduhan jenayah dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

BERITA BERKAIT
POPULAR