Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima

August 15, 2022 · Isu semasa

Ketika Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar hampir bersara selepas berkhidmat selama 40 tahun, beliau ditawarkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Eksekutif/Pengarah Urusan Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC).

Pegawai tertinggi TLDM yang sangat dihormati itu tidak perlu berfikir dua kali.

Beliau menyatakan tidak kepada tawaran menarik itu, yang akan termasuk imbuhan lebih RM80,000 sebulan dan faedah lain.

“Saya menolak. Saya ditawarkan untuk mengambil alih daripada (Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor). Saya menolak dan saya berkata tidak. Saya tidak mahu makan (perkataan/keputusan saya tadi),” katanya kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Jelas daripada keterangan Abdul Aziz, 66, beliau membuat keputusan itu kerana banyak tindakan Boustead Naval Shipyard (BNS) – sebuah unit BHIC – didakwa bertentangan dengan kepentingan TLDM.

Memetik laporan The Star, bekas Panglima TLDM, Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor, adalah salah satu daripada dua nama yang terlibat dan disebut berulang kali dalam laporan PAC mengenai skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai RM9 bilion.

Seorang lagi ialah Anuar Murad, bekas kapten tentera laut, yang namanya disebut 23 kali dalam laporan PAC. Beliau adalah pengarah program LCS BNS, lapor The Star.

Dalam laporan setebal 247 muka surat itu, Abdul Aziz berkata beliau telah menulis 10 surat, termasuk kepada perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak dan kemudian Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, serta Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan serta Perbendaharaan.

Tiada seorang pun daripada mereka, katanya, peduli dengan bantahannya yang tidak putus-putus.

Keluhan utama Abdul Aziz ialah bantahan TLDM terhadap reka bentuk kapal kerana beliau merasakan TLDM, sebagai pengguna akhir, harus bersuara tetapi pandangannya tidak diendahkan oleh kontraktor, BHIC, yang sepatutnya membina enam LCS.

Enam LCS itu sepatutnya dihantar secara berperingkat, dengan yang terakhir dijadualkan pada 2023, tetapi hingga hari ini, tiada satu kapal pun siap sedangkan RM6 bilion telah dibayar kepada BNS.

Akhbar itu melaporkan dalam keterangannya di hadapan PAC pada 2021, Abdul Aziz berkata TLDM bertarung dengan “pertempuran yang kalah, sejak awal lagi” dengan “Boustead (BNS) diberi kelonggaran untuk memilih apa yang sesuai untuk diri mereka sendiri”.

Inti pertikaian ialah TLDM mahu reka bentuk Sigma LCS oleh firma Belanda dan sistem pengurusan tempur (CMS) daripada firma Perancis tetapi berikutan lobi yang sengit, BNS telah memilih reka bentuk Gowind dan SETIS CMS – kedua-duanya dari Perancis.

Abdul Aziz berkata beliau berasa “sangat kecewa” kerana ketika itu Zahid dikatakan telah bersetuju dengan Gowind-SETIS tetapi beliau tidak melihat sebarang surat daripada menteri ketika itu menyatakan keutamaan kepada Gowind-SETIS.

Zahid sebelum ini dikatakan bersetuju dengan rekaan Sigma.

“Reka bentuk Perancis bukanlah reka bentuk yang terbukti, manakala Sigma sudah beroperasi di Indonesia, Maghribi dan beberapa negara lain,” katanya, sambil menambah terdapat juga peluang yang hilang kerana pembina itu mahu menjadikan Malaysia habnya.

Reka bentuk Gowind oleh Kumpulan Tentera Laut Perancis, dahulunya DCNS, yang juga telah membina kapal selam Scorpene untuk Malaysia yang mencetuskan kontroversi pada 2002.

Abdul Aziz berkata: “Kami mempunyai pengalaman buruk dengan Perancis, terutamanya dengan kapal selam. Saya tidak mahu memberitahu kerajaan bahawa kita telah ditipu tetapi pendek kata, terdapat beberapa unsur di sana. Jika sesiapa berada di kedudukan saya, saya katakan anda mesti bersedia.”

Walaupun beliau merasakan “sesuatu yang tidak kena” dari awal, Abdul Aziz tidak mengeluarkan sebarang kenyataan secara luaran tetapi mengisytiharkan bahawa PAC adalah peluang terbaik untuk berkat:, “Saya telah mencatatkan kekecewaan terbesar saya kepada semua orang yang sepatutnya mendengar saya” .

“Jika saya akan membina rumah, jika saya katakan saya mahu itu, anda akan melakukannya. Betul atau tidak? Fakta yang berlaku (adalah) sebaliknya, jelas menunjukkan bahawa tidak telus,” katanya.

Dalam keterangannya, Abdul Aziz juga meminta untuk dirakamkan bahawa beliau telah menggesa siasatan terhadap Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) – satu daripada dua syarikat yang dilantik oleh BNS sebagai kontraktor utama untuk projek LCS.

Satu lagi ialah Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED), di mana BNS mempunyai 51 peratus kepentingan dengan syarikat asing, Rheinmetall Group mempunyai 49 peratus lagi.

Keterangan Abdul Aziz adalah serius kerana beliau telah menempuh perjalanan selama 41 tahun sebagai pegawai tentera laut, termasuk tujuh tahun setengah sebagai panglima TLDM.

Beliau telah dimasukkan ke dalam TLDM pada 1974 sejurus selepas menamatkan pengajian di Maktab Tentera Diraja di Sungai Besi.

Antara kejayaan yang dicapai Abdul Aziz ialah berkhidmat di atas sembilan kapal ketika operasi di laut, termasuk mengetuai tiga daripadanya.

Beliau juga merupakan sebahagian daripada kru pentauliahan untuk empat kapal TLDM – kapal serangan pantas KD Paus di Limbungan Hong Leong-Lurssen di Butterworth, Pulau Pinang, pada 1976; dan kapal komando dan sokongan serba guna KD Seri Indera Sakti di Limbungan Bremen Vulkan di Bremen, Jerman, pada 1980.

Beliau juga daripada kru pentauliahan korvet KD Kasturi di Limbungan HDW di Kiel, Jerman, pada 1984; dan korvet peluru berpandu KD Laksamana Muhammad Amin di Limbungan Fincantieri di La Spezia, Itali, pada 1999.

Pada muka surat 80 laporan PAC, dalam rujukan jelas kepada Ahmad Ramli, Abdul Aziz berkata terdapat banyak cadangan yang dibuat oleh TLDM berhubung 17 sistem pengurusan utama – 10 telah dipersetujui dan tujuh tidak dipersetujui oleh BNS.

“Jadi saya berkata ‘Ya Tuhanku.’ Pendek kata kepadanya, ‘sebagai bekas tentera laut, beliau ini (orang ini), anda langsung tidak membantu tentera laut,” katanya.

Berita berkaitan
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Peliwat bergema di Dewan Rakyat, Radzi bidas ‘saya yakin kamu peliwat’ kepada PMX
September 19, 2023· Politik
Zahid bidas Isham buat kepala tau, jangan paksa orang terima pendirian peribadi
September 13, 2023· Politik
Bebas perasuah, tatakelola sudah jadi tatakelaut dan reformati: Muhyiddin
September 13, 2023· Politik
Popular
Hassan pertahan pendedahan bekalan barang terputus kerana ia adalah fakta
September 26, 2023
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
September 26, 2023
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023
Perbicaraan Ebit Liew: Saksi beritahu pemacu pena ada bahan berunsur lucah
September 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Nilai ringgit cecah RM4.70 berbanding dolar, susut lagi
24 minit lalu · Isu semasa
Hassan pertahan pendedahan bekalan barang terputus kerana ia adalah fakta
16 jam lalu · Isu semasa
Bunuh teman wanita: Bekas pemandu bas terlepas hukuman gantung, dipenjara 40 tahun
16 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan Ebit Liew: Saksi beritahu pemacu pena ada bahan berunsur lucah
16 jam lalu · Isu semasa
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat jangan emosi warga asing beli barangan subsidi, isu sengaja diperbesarkan
16 jam lalu
[VIDEO] Saya bukan saintis, boleh belajar proses REE dari Lynas, kata menteri
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok