‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid

July 6, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini berusaha mewajarkan mengapa dia tidak bertanya kepada dua ahli perniagaan dari mana asalnya derma mereka berjumlah RM7 juta pada 2016, berkata penderma kepada badan amal mesti layak dipercayai walaupun ada keraguan tentang cara mereka mengumpul dana.

Memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan rasuah dan pengubahan wang haram, Zahid juga berkata adalah “kelakar” untuk bertanya kepada penderma sama ada sumbangan mereka daripada sumber yang sah atau tidak sah.

Ditanya mengenai tujuh keping cek bernilai RM5 juta – dikeluarkan oleh Mastoro Kenny IT Consultant & Services – yang diberikan pemborong tekstil Junaith Asharab Md Shariff kepadanya di rumahnya pada 2016, Zahid berkata cek ini diberikan sebagai sumbangan untuk membangunkan masjid dan sekolah tahfiz di Bagan Datuk seperti yang dipersetujui secara lisan antara beliau dan Junaith Asharab.

Zahid berkata cek bernilai RM5 juta itu diberikan kepadanya secara “akad” atau perjanjian lisan yang disaksikan oleh adiknya, Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi, yang datang bersama Junaith Asharab ke rumah itu.

Selain mendakwa dia tidak pasti apa kaitan Nasaee dengan cek itu, Zahid berkata dia langsung tidak mengenali Mastoro Kenny dan ia tidak berkaitan dengan dirinya secara peribadi.

Ditanya sama ada dia telah memberitahu Junaith untuk memaklumkan kepada Mastoro Kenny bagi cek yang dikeluarkan, Zahid berkata: “Yang Arif, saya tidak kenal Mastoro Kenny, tidak kenal Mastoro atau orang lain, saya kenal Junaith yang mengendalikan dana daripada keluarganya.”

Zahid juga kemudian berkata dia tidak bertanya kepada Junaith tentang hubungannya dengan syarikat Mastoro Kenny.

Ditanya sama ada dia tahu cek itu daripada Mastoro Kenny sebaik menerimanya secara fizikal daripada Junaith, Zahid sekali lagi mendakwa tidak mempunyai pengetahuan sedemikian dan dia tidak melihat nama “Mastoro Kenny” pada cek itu.

“Saya tahu cek itu adalah derma Junaith, daripada sumber apa termasuk Mastoro Kenny, saya tidak pernah tahu, kerana saya sangka baik bahawa ia adalah derma seperti yang diberi keterangan oleh Junaith di mahkamah ini,” katanya.

Ditanya sama ada pengeluar cek RM5 juta itu tidak penting baginya kerana ada “akad” dan dia percaya Junaith yang didakwa berniat untuk menderma, Zahid berkata: “Yang Arif, Junaith sudah memberi keterangan di mahkamah, dia berasal dari keluarga kaya, bagaimana saya boleh menyoalnya?

“Kerana dia ingin menderma, saya tidak sepatutnya bertanya kepadanya dari mana datangnya wang itu. Saya tahu dia berasal dari keluarga kaya dan keluarga mentuanya juga berasal dari keluarga kaya di India.

“Yang Arif, sangat kelakar, apabila seseorang menderma kepada organisasi anda, kemudian anda bertanya kepada penderma itu, adakah wang ini sah atau haram atau daripada aktiviti haram.

“Dalam hal ini, ‘husnuzon’ adalah penting, dan dalam soal dana untuk hal-hal yang berkaitan dengan agama, sudah pasti kita akan mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap orang yang menderma atau organisasi itu akan mempunyai niat bahawa mereka juga boleh mendapat ‘pahala’.”

Sepanjang perbicaraan hari ini, Zahid sering menyebut istilah “husnuzon” atau seruan dalam Islam untuk memberi faedah kepada orang lain, apabila berulang kali menjelaskan pandangannya mengenai jutaan ringgit derma oleh ahli perniagaan yang ditegaskannya adalah untuk badan amal Yayasan Akalbudi (YAB).

Zahid ialah pemegang amanah dan penandatangan tunggal untuk cek untuk YAB, sebuah yayasan yang ditubuhkan dengan tujuan membasmi kemiskinan dan membantu golongan miskin.

Sama seperti kebanyakan derma yang diketengahkan dalam perbicaraan ini, Zahid mengakui tiada surat sama ada daripada Junaith Asharab atau Mastoro Kenny untuk mengesahkan tujuan cek bernilai RM5 juta kepada sebuah masjid dan sekolah tahfiz di Bagan Datuk, tetapi tidak bersetuju bahawa niat sumbangan sentiasa boleh berubah jika ia tidak dicatatkan.

Zahid mengesahkan dia telah meminta Junaith Asharab untuk menulis firma guaman Lewis & Co sebagai penerima cek RM5 juta itu, kerana dia biasanya akan memberitahu penderma kepada YAB supaya membayar cek mereka kepada pemegang amanah yayasan itu Lewis & Co.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu telah menegaskan bahawa Lewis & Co mempunyai akaun pelanggan untuk menyimpan dana bagi pihak YAB.

Dia juga menjelaskan bahawa dia biasanya akan meminta pegawai politik atau kementeriannya menghantar cek sedemikian kepada Lewis & Co untuk dimasukkan ke akaun pelanggan firma guaman itu yang didakwa memegang dana atas amanah untuk YAB.

Zahid juga kemudian berkata bahawa dia tidak menyampaikannya secara peribadi, menyemak kepada firma guaman kerana jadualnya yang sangat padat sebagai “orang nombor dua dalam negara ketika itu” – merujuk kepada kedudukan masa lalunya sebagai timbalan perdana menteri.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga ditanya mengenai cek RM2 juta yang diberikan ahli perniagaan Mubarak Hussain Akhtar Husin daripada akaun bank peribadinya pada November 2016 dan yang didakwa diberikan sebagai derma yang dimasukkan ke akaun Lewis & Co.

Ditanya sama ada dia telah bertanya kepada Mubarak Hussain mengenai sumber derma RM2 juta itu, Zahid sebaliknya berkata dia mengenali abangnya yang juga seorang ahli perniagaan dan Ketua Pemuda UMNO di salah satu bahagian di Kuala Lumpur.

Ditanya bagaimana dia boleh membuat kesimpulan bahawa derma bernilai RM7 juta yang diberikan oleh kedua-dua – Junaith dan Mubarak Hussain – bukanlah dana daripada aktiviti haram, Zahid menjawab: “Mubarak dan adik-beradiknya menjalankan perniagaan, dan Junaith juga seperti yang saya nyatakan ketika saksi ini berada di mahkamah, derma yang dibuat itu adalah daripada keluarganya, saya tidak fikir mereka datang daripada keluarga ‘kongsi gelap’.

Apabila Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong mencadangkan bahawa ini hanyalah “andaian” berdasarkan persahabatannya dengan mereka, Zahid menegaskan bahawa ini bukan isu andaian tetapi mengenai integriti dan mencadangkan agar penderma tidak dipersoalkan.

Ahmad Zahid juga ditanya sama ada terdapat bukti bahawa kedua-dua penderma ini sedang disiasat oleh polis atau pihak berkuasa berhubung sebarang kesalahan pengubahan wang haram atau pendapatan yang diperoleh daripada aktiviti haram.

Menjawab cadangan bahawa dia tidak akan mengambil berat tentang sumber dana jika ia bertujuan untuk kebajikan, Zahid mengekalkan jawapannya sebelum ini dan berkata: “Jika sumbangan diberikan, adakah saya perlu bertanya?”

Ditanya lagi sama ada dia akan menerima dana jika ianya untuk kebajikan tanpa mempersoalkannya dan jika dia melihat para penderma itu mempunyai niat yang baik dan ikhlas untuk kebajikan, Zahid sekali lagi menegaskan: “Kita mesti ‘sangka baik, husnuzon’.”

Cek bernilai RM7 juta yang diberikan oleh dua ahli perniagaan itu sebagai “derma” kemudiannya dimasukkan oleh Lewis & Co ke dalam simpanan tetap, dan firma guaman itu kemudiannya telah mengeluarkan deposit tetap tersebut untuk mengeluarkan cek RM5.9 juta untuk pembelian dua buah rumah, digambarkan sebagai “banglo” di Country Heights pada 2017.

Pada 24 Januari lalu, Presiden UMNO itu diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi untuk menjawab semua 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah memerintahkan Zahid, membela diri atas pertuduhan tersebut setelah mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO itu.

Bagi 12 pertuduhan pecah amanah, Zahid, didakwa menggunakan dana YAB untuk membuat enam pembayaran kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagi lapan tuduhan rasuah, dia didakwa menerima suapan daripada tiga syarikat iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu bagi membantu syarikat berkenaan mendapatkan projek MyEG.

Presiden UMNO itu juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan membabitkan diri dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.

Perbicaraan bersambung.

Berita berkaitan
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
15 jam lalu· Politik
Bekas penyelia Felda dipenjara 6 bulan dalam kes palsukan bayaran gaji
February 3, 2023· Isu semasa
Kes 1MDB Najib: Saksi bekas pengurus Ambank nafi bersuhabat dengan Jho Low
February 3, 2023· Isu semasa
PH juga berbelanja mewah siap sewa helikopter, kena adil dan disiasat juga: Marzuki
February 3, 2023· Isu semasa
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Pulau Pinang dilanda banjir
February 4, 2023
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
11 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
12 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
17 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
18 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok