Geram tuntutan ditolak Asyraf beri amaran akan semak dokumen bajet

Pemuda UMNO yang begitu terkesan dan kecewa dengan Bajet 2022, memberi amaran kepada kerajaan pimpinan Naib Presiden parti itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bahawa kerajaan akan berdepan cabaran dan kekangan untuk melaksanakan belanjawan berkenaan.

Bukan itu sahaja, disebabkan kecewa kerana kerajaan tidak tunduk kepada kehendak mereka dalam Bajet 2022 itu juga menyebabkan Pemuda UMNO geram hingga mahu menyemak semua dokumen belanjawan, termasuk Laporan Ekonomi.

Tidak terlepas untuk mereka teliti ialah teks ucapan Menteri Kewangan Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Perkara ini dijelaskan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki dalam satu kenyataan hari ini ketika mengulas pembentangan Bajet 2022 oleh Tengku Zafrul di Dewan Rakyat semalam.

“Saya dan teman-teman Pemuda UMNO Malaysia mendengar dengan penuh minat dan harapan yang Belanjawan 2022 yang dibentangkan kelmarin bakal menjadi instrumen penting untuk pemulihan negara yang ramai rakyat di luar sana dambakan,” katanya.

Mengakui Bajet 2022 itu ‘agak menyeluruh dan optimistik’ beliau dan Pemuda UMNO tetap kecewa kerana beberapa permintaan mereka – kononnya ‘tuntutan rakyat’ – tidak dimasukkan ke dalam belanjawan itu.

“Sejujurnya, saya dan teman-teman di Pemuda UMNO Malaysia tidak dapat menyimpan perasaan kecewa, apabila ada beberapa #TuntutanRAKYAT yang kami perjuangkan tidak dipenuhi, walaupun tidak dinafikan sudah ada beberapa #TuntutanRakyat yang kami perjuangkan ditunaikan kerajaan termasuk Moratorium tanpa faedah.

“Namun antara yang menjadi harapan besar majoriti rakyat iaitu Pengeluaran Simpanan KWSP i-Citra RM10,000 secara one-off yang tidak dimasukkan oleh Kerajaan dalam pembentangan kelmarin.

“Apakan daya, walaupun perkara ini telah berkali-kali diperjuangkan secara konsisten bahkan diutarakan di dalam pelbagai medium, platform termasuk mengadakan siri-siri pertemuan dengan pemimpin-pemimpin tertinggi negara hatta pengurusan tertinggi KWSP,” katanya lagi.

Oleh itu, Asyraf berkata beliau dan pasukan Pemuda UMNO akan menyemak semua dokumen berkaitan Bajet 2022 berkenaan.

“Pun begitu, saya dan teman-teman di Pemuda UMNO tidak boleh “lepas tangan”. Dokumen-Dokumen Belanjawan 2022 termasuklah Laporan Ekonomi dan Teks Ucapan YB Menteri Kewangan akan diteliti dengan mendalam oleh kami secara bersama.

“Banyak cabaran dan kekangan yang akan dihadapi oleh semua pihak termasuklah Pemerintah untuk menjayakan Belanjawan 2022 ini,” katanya.

Menurutnya, andaian ekonomi dan pengenalan cukai dan duti eksais baru untuk menampung perbelanjaan besar yang dirancang sudah pasti akan memberi impak kepada iklim perniagaan dan harga pengguna kelak.

BERITA BERKAIT
POPULAR