Gangguan air mulai 30 Mac: Tangguh lah dulu sehingga boleh rentas negeri

“Tangguh lah dulu sehingga boleh rentas negeri… setidaknya kita boleh balik kampung.”

“Kalau buat lepas PKP habis boleh tak.. bukan apa senang rakyat nak cari inisiatif lain waktu proses itu dilakukan.”

Itu antara komen penduduk di Lembah Klang susulan pengumuman Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) untuk menjalankan kerja pengalihan dan penyambungan paip baharu, mulai 30 Mac ini.

Air Selangor dalam satu kenyataan memaklumkan pengguna di 89 kawasan di sekitar Lembah Klang bakal berdepan gangguan bekalan air antara 48 jam hingga 68 jam bermula 30 Mac hingga 9 April ini.

Katanya, kerja pengalihan dan penyambungan paip baharu berdekatan kilang Carlsberg di Persiaran Selangor di Seksyen 15, Shah Alam pada 30 Mac, jam 9 pagi hingga 9 malam, bakal menyebabkan gangguan bekalan air berjadual selama 48 jam.

Gangguan bekalan air berjadual akan dialami di lima kawasan di Wilayah Petaling, Wilayah Klang (14) dan di Wilayah Shah Alam (12) bermula jam 9 pagi, 30 Mac. Bekalan air dijangka akan pulih sepenuhnya pada jam 9 pagi, 1 April.

“Ingin memaklumkan bahawa kerja-kerja penyenggaraan secara berjadual untuk beberapa aset-aset utama Air Selangor akan dilaksanakan pada tahun 2021 bagi memastikan perkhidmatan bekalan air yang berterusan dapat diberikan kepada pengguna pada masa hadapan.

“Air Selangor telah mendapat kelulusan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi melaksanakan kerja-kerja penyenggaraan aset utama secara berjadual berkenaan,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, kerja penggantian injap di jajaran paip air mentah dari Empangan Klang Gates dan menyebabkan henti tugas sementara Loji Rawatan Air Bukit Nanas dan Wangsa Maju bakal menyebabkan gangguan bekalan air berjadual selama 68 jam.

Kerja-kerja penggantian injap ini akan dilaksanakan pada 6 April, jam 9 pagi hingga 9 malam, akan membabitkan gangguan air di 12 kawasan di Wilayah Gombak dan Wilayah Kuala Lumpur (46) bermula jam 9 pagi, 6 April. Bekalan air dijangka akan pulih sepenuhnya pada jam 5 pagi 9 April.

Tempoh masa gangguan dan pemulihan bekalan air di kawasan-kawasan yang terjejas adalah berbeza bergantung kepada kuantiti bekalan air, jarak lokasi premis pengguna dan tekanan air pada sistem agihan, kata kenyataan itu.

Sehubungan itu, Air Selangor menasihatkan pengguna yang terjejas untuk menyimpan bekalan air secukupnya dan menggunakan air secara berhemat sepanjang tempoh gangguan bekalan air berjadual ini.

“Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Air Selangor di www.airselangor.com. Pengguna juga boleh merujuk kesemua saluran komunikasi rasmi kami seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter, atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor di talian 15300,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR