Empat lelaki sebat pengawal peribadi direman 5 dan 7 hari

Mahkamah Majistret Klang hari ini mengeluarkan perintah reman terhadap empat individu, termasuk seorang pengawal peribadi, bagi membantu siasatan kes pukul dua pengawal peribadi oleh majikan kerana berpuasa.

Memetik laporan Bernama, perintah reman itu dikeluarkan Majistret Solehah Noratikah Ismail hari ini selepas membenarkan permohonan polis untuk menahan semua suspek berusia 38 hingga 46 tahun tersebut.

Tiga daripada suspek yang adalah pekerja di sebuah syarikat milik majikan terbabit direman lima hari, manakala pengawal peribadi itu direman tujuh hari, bermula hari ini.

Semalam, pihak polis menahan empat individu, yang disyaki terlibat memukul dua pengawal peribadi dengan rotan kerana berpuasa.

Dua daripada empat lelaki yang direman bagi membantu siasatan memukul pengawal peribadi kerana berpuasa dan menghina agama Islam dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Klang, hari ini.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komosioner Shamsul Amar Ramli berkata, pihaknya menerima satu laporan polis pada 4.16 petang semalam di Balai Polis Klang, berkaitan kejadian dua lelaki tersebut yang dipukul secara bergilir di bahagian belakang badan menggunakan rotan oleh majikan dan seorang lagi pekerja.

“Siasatan awal polis mendapati kejadian berlaku ketika lelaki tersebut berada di rumah majikannya di Bukit Tinggi, Klang dipercayai berpunca daripada majikan memarahi mangsa kerana berpuasa,” katanya.

Shamsul Amar berkata, majikan lelaki tersebut juga telah mengambil sepucuk pistol yang berada di pinggang seorang daripada dua lelaki tersebut (mangsa) dan mengacukan ke arahnya dan mengeluarkan ugutan yang menghina agama.

Mereka disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan (KK) mendatangkan kecederaan, Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana ugutan dan Seksyen 298 Kanun Keseksaan kerana menghina Islam.

Semalam, media melaporkan dalam kejadian di rumah majikan tersebut, kedua-dua mereka diugut akan diberhentikan kerja kerana berpuasa, malah majikan tersebut juga menghamburkan kata-kata kesat terhadap mereka berdua.

Dalam laporan polis yang dibuat, mangsa melaporkan majikannya menghina agama Islam dengan kata-kata “Saya sudah cakap jangan puasa, siapa yang bayar gaji u, saya ke atau u punya Allah”.

Kedua-dua mereka kemudiaan ditampar dan ditarik rambut oleh majikannya dengan mengugut mereka supaya tidak membuat laporan polis.

“U orang mau complain saya ke, itu IGP (Ketua Polis Negara) saya pegang,” menurut laporan polis yang dibuat kedua-dua mangsa itu lagi.

Identiti majikan Cina pukul pengawal peribadi berpuasa tular

Dua pengawal peribadi dipukul, diugut majikan hanya kerana berpuasa

BERITA BERKAIT
POPULAR