Dr Zulkifli kotakan janji siapkan terjemahan al-Quran terbitan JPM

Biarpun tidak diangkat semula menyertai Kabinet baharu, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri kekal melakukan rutin hariannya seperti sebelum dilantik Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehawal Agama) di bawah pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Janjinya untuk menyiapkan terjemahan al-Quran sejak April tahun lalu sebaik dilantik sebagai menteri, kini terlaksana.

“Saya janji dan saya kotakan. Alhamdulillah, telah siap Terjemahan al-Quran versi al-Bayan terbitan Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

“Siap dicetak pada hari mulia, hari Jumaat 27 Ogos 2021 bersamaan 18 Muharram 1443,” katanya dalam kenyataan di media sosial beliau.

Dr Zulkifli – mufti pertama dilantik sebagai menteri Kerajaan Perikatan Nasional (PN) – berkata usaha untuk menyedia dan menyiapkan terjemahan al-Quran itu bermula pada April 2020 oleh penyelidik dalam kalangan universiti awam tempatan dan penyelidik di Hal Ehwal Agama JPM.

“Terjemahan al-Quran versi al-Bayan adalah usaha julung-julung kali oleh Kerajaan Malaysia selepas Tafsir Pimpinan al-Rahman yang diterbitkan pada bermula penghujung 60-an.

“Maka secara rasminya, Kerajaan Malaysia telah menerbitkan dua terjemahan al-Quran,” katanya sambil menambah Tafsir al-Bayan dan Terjemahan Sahih al-Bukhari akan menyusul.

BERITA BERKAIT
POPULAR