Awas sindiket jualan pakaian raya tidak wujud guna media sosial

Polis mengingatkan orang ramai sentiasa berwaspada ketika melakukan pembelian secara dalam talian susulan wujud sindiket penipuan jualan pakaian dan kelengkapan bagi menyambut Aidilfitri sekarang ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata pihaknya mengesan sindiket itu yang aktif melakukan penipuan dengan mengiklankan penjualan pakaian dan kelengkapan hari raya dalam media sosial.

Menurutnya polis telah menerima 22 laporan kes penipuan jualan pakaian dan kelengkapan bagi sambutan hari raya dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini melibatkan kerugian RM19,773.

“Menyedari wujudnya permintaan tinggi untuk mendapatkan pakaian serta kelengkapan hari raya, sindiket dikesan mulai aktif melakukan penipuan dengan mengiklankan penjualan pakaian dan kelengkapan hari raya yang tidak wujud di media sosial.

“Melalui siasatan sindiket ini akan menggunakan platform media sosial bagi mengiklankan barangan mereka, namun setelah bayaran dibuat, barangan yang dibeli tidak diterima,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan untuk mengelak daripada membuat pembelian melalui platform atau penjual yang meragukan.

Mohd Kamarudin berkata orang ramai boleh menghubungi Scam Response Centre Jabatan Siasatan Jenayah Komersial melalui talian 03-26101559 atau 03-26101599 serta portal https://semakmule.rmp.gov.my/ bagi membuat semakan berkaitan nombor akaun bank dan nombor telefon yang mungkin digunakan untuk aktiviti jenayah.

BERITA BERKAIT
POPULAR