Zahid sahkan kepada mahkamah perbelanjaan ketika di luar negara

July 5, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini dia secara peribadi tidak meminta bank untuk melihat penyata bulanan kad kreditnya kerana terlalu sibuk dengan urusan negara.

Zahid berkata demikian semasa memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan berhubung dakwaan pecah amanah jenayah ke atas lebih RM31 juta dana amal Yayasan Akalbudi (YAB), termasuk kira-kira RM1.3 juta yang didakwa digunakan untuk bil kad kreditnya dan isteri.

Sekali lagi menyalahkan bekas setiausaha eksekutifnya Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly kerana menggunakan cek YAB untuk membayar bil kad kredit itu dan bukannya menggunakan cek peribadinya, Zahid juga menegaskan dia gagal menunjukkan penyata kad kredit bulanan seperti yang diminta.

Diperiksa balas oleh Ketua Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran, Zahid bersetuju bahawa menjadi tanggungjawabnya sebagai pemegang kad kredit utama untuk membayar kad kredit dan memastikan ia dibayar.

Sambil mengesahkan dakwaannya sebelum ini bahawa Mazlina tidak pernah menunjukkan penyata kad kredit yang dihantar setiap bulan kepadanya, Zahid juga mengesahkan dia tidak menghubungi pihak bank untuk mendapatkan penyata kad kredit itu, menurut laporan MalayMail.

Raja Rozela: Jika benar Mejar Mazlina tidak menunjukkan penyata kad kredit, tiada halangan untuk anda mendapatkan penyata kad kredit tersebut.

Zahid: Selalunya saya tanya Mejar Mazlina yang menerimanya berapa baki debit atau kredit untuk semua kad kredit itu, saya tidak pernah menghubungi pihak bank.

Raja Rozela: Tiada halangan untuk anda menghubungi pihak bank.

Zahid: Saya terlalu sibuk dengan hal negara jadi saya serahkan kepada orang yang dipercayai, tetapi ia tidak dilaksanakan dengan betul.

“Tiada halangan tetapi saya tiada masa kerana tugas negara,” katanya kemudian.

Ditunjukkan penyata kad kredit dari Disember 2013 hingga Januari 2016, Zahid mengesahkan bahawa semua perbelanjaan menggunakan kad kredit adalah untuk “perbelanjaan peribadi” dan juga mengesahkan bahawa semua perbelanjaan perjalanan ke luar negara yang direkodkan dalam penyata kad kredit adalah untuk “lawatan rasmi” luar negara.

Raja Rozela: Daripada semua penyata kad kredit yang anda rujuk sebentar tadi, bolehkah anda nyatakan sama ada ia digunakan semasa perjalanan rasmi atau perjalanan peribadi?

Zahid: Perjalanan rasmi, lawatan rasmi.

Raja Rozela: Semuanya?

Zahid: Semuanya.

Berdasarkan butiran dalam penyata kad kredit yang disahkan Zahid di mahkamah hari ini, perbelanjaan itu direkodkan di luar negara hampir setiap bulan, seperti di London dan Manchester pada Disember 2013; Australia pada Februari, Mac, April, Mei 2014; Hong Kong (April 2014); dan Vietnam (Mei 2014).

Dubai (Julai 2014); Ukraine dan United Kingdom (Ogos 2014); Amerika Syarikat (AS) (September 2014); London dan Taipei (Oktober 2014); Milan di Itali dan Perancis (November 2014); serta Jakarta, Abu Dhabi dan Dubai (Disember 2014).

Dia juga mengesahkan penyata kad kredit untuk perbelanjaan yang direkodkan di Dubai (Januari 2015); Abu Dhabi (April 2015); Korea dan New York (Mei 2015); New York (Jun dan Julai 2015); Jakarta (September 2015); AS (Oktober 2015). 2015); London (November 2015); Rom dan Dubai (Disember 2015); dan Korea (Januari 2016).

Zahid adalah Menteri Dalam Negeri dari 2013 hingga 2018, dan juga telah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada akhir Julai 2015, jawatan yang disandangnya sehingga 2018.

Bagi lawatan rasmi ke luar negara dan acara rasmi yang dihadiri sebagai menteri, Zahid berkata pegawai yang boleh menemaninya termasuk setiausaha sulit utamanya, setiausaha sulitnya, setiausaha politiknya, pegawai khas dan pegawai keselamatan daripada polis, sambil mengesahkan bahawa dia akan turut diiringi oleh pegawai dalam menjalankan tugas di seluruh negara.

Mengesahkan dia sedar bahawa terdapat banyak transaksi yang dilakukan menggunakan kad kredit bagi setiap bulan untuk setiap perjalanan dan bersetuju bahawa dia mengambil berat tentang pembayaran kad kredit itu, Zahid juga berkata dia mempunyai dana yang mencukupi dalam akaunnya.

Ditanya sama ada dia tidak berasa ingin tahu atau ragu-ragu tentang jumlah sebenar yang perlu dibayar setiap bulan jika benar Mazlina tidak menunjukkan penyata kad kredit kepadanya seperti yang diminta, Zahid mendakwa Mazlina selalu memberitahunya ada kenyataan sedemikian apabila dia memintanya tetapi dia didakwa tidak pernah menunjukkannya kepadanya.

Dia juga mendakwa telah mempercayainya: “Saya baik sangka terhadapnya, jadi saya mempercayainya untuk membayar semua perbelanjaan peribadi termasuk bil elektrik dan bil air melalui cek peribadi saya.”

Ditanya sama ada dia tidak mahu tahu berapa banyak sebenarnya hutangnya kepada bank untuk perbelanjaan kad kredit peribadinya, Zahid kemudian berkata: “Yang Arif, setiap pembayaran atau pembelian akan ada resit, saya ada resit dan saya tahu berapa banyak. Saya perlu bayar. Arahan saya sejak awal ialah menggunakan cek peribadi saya, saya tahu akaun peribadi saya mencukupi untuk membayar kad kredit.”

Apabila Raja Rozela menegaskan bahawa terdapat ramai pegawai yang menemaninya sama ada di Malaysia atau di luar negara dan tiada halangan bagi mereka untuk membantunya mendapatkan penyata kad kredit daripada bank, Zahid berkata: “Saya tidak pernah mengarahkan orang lain untuk mendapatkan penyata bank, apa lagi apabila penyata bank itu adalah hak peribadi saya.”

Raja Rozela: Awak tak pernah pesan, tapi awak boleh buat atau tak?

Zahid: Saya tidak pernah menyuruh mereka. Boleh jika saya menyuruhnya, tetapi saya tidak pernah menyuruh, jadi tidak boleh.

Zahid mengesahkan bahawa Mazlina mengendalikan urusan kewangan peribadinya seperti yang diarahkan olehnya, tetapi menegaskan bahawa dia juga ditugaskan untuk mengendalikan kedua-dua akaun peribadinya dan akaun YAB.

Dia juga mengesahkan bahawa sepanjang masa Mazlina membuat pembayaran untuk bil kad kreditnya, kad kredit yang dipegang olehnya sebagai pemegang kad utama dan isterinya sebagai pemegang kad tambahan boleh digunakan tanpa masalah dan tanpa sebarang kejadian disekat.

Dalam perbicaraan ini, Zahid – yang merupakan bekas menteri dalam negeri dan kini Presiden UMNO – menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung dana YAB berjumlah RM31 juta, 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan rasuah.

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Berita berkaitan
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
36 minit lalu· Politik
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
20 jam lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
20 jam lalu· Politik
Ahli perniagaan mengaku tak bersalah ubah wang haram RM2.04 juta
August 17, 2022· Isu semasa
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Sabu, Chin Tong dedah petikan laporan audit forensik projek LCS
August 18, 2022 · Isu semasa
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
22 minit lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
1 jam lalu · Isu semasa
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
1 jam lalu · Isu semasa
KPM lancar Portal Aduan Buli, umum Radzi
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok