Waspada bawa anak balik kampung

Sejak kerajaan membenarkan aktiviti rentas negeri dijalankan, ramai rakyat Malaysia yang mengambil peluang keemasan untuk pulang ke kampung bertemu dengan orang tersayang. Namun, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum membawa keluarga terutamanya anak-anak balik kampung.

Dalam konteks ini, orang ramai dinasihatkan mengamalkan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika membawa anak  ke luar rumah sama ada ketika balik kampung atau bercuti-cuti.

Menurut Pakar Pediatrik dan Pensyarah Perubatan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia, Dr Husna Musa, terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh dilakukan sepanjang melakukan aktiviti luar bagi memastikan keselamatan anak-anak yang belum diberi vaksin tertutama ibu bapa yang ingin membawa mereka balik ke kampung.

“Pertama, pastikan semua kaum keluarga telah menerima vaksinasi. Ibu bapa juga perlu memastikan anak-anak sihat dan oran tua di kampung tidak mempunyai sebarang gejala.

“Jika boleh, digalakkan untuk melakukan test Covid19 sebelum memulakan perjalanan. Semasa dalam perjalanan atau sampai ke destinasi yang dituju, pastikan tidak berkumpul sesama ahli keluarga dalam keadaan yang sesak, pastikan ventilasi di kampung baik dengan membuka tingkap dan kipas,” katanya.

Secara amnya, semakin dekat anda berinteraksi dengan orang lain dan semakin lama interaksi semakin tinggi risiko penyebaran Covid-19.

“Saya tahu sukar bagi semua orang, termasuk kanak-kanak. Mereka perlu keluar dan berinteraksi. Anak-anak perlu dibawa keluar untuk menghirup udara yang nyaman dan boleh berlari-lari untuk memastikan kesihatan fizikal dan mental yang seimbang.

“Jadi sebagai ibu bapa kita perlu memastikan bahawa mereka mampu melakukannya dengan cara yang lebih selamat. Bawa anak ke taman, zoo, atau taman rekreasi pada hari yang kurang sesak. Jika berjalan-jalan ‘indoors’ contohnya di pusat beli belah, sangat penting untuk elak hari yang sesak kerana risiko penularan adalah lebih tinggi, lebih-lebih lagi untuk anak-anak yang masih belum divaksin,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR