Warga emas di rumah jagaan meninggal kerana Covid-19 bukan vaksin

Kematian seorang wanita warga emas yang tinggal di sebuah rumah penjagaan di Kuala Lumpur pada 12 September lalu disebabkan Covid-19, bukan kerana vaksin.

Pengarah Kesihatan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Datuk Dr Param Jeeth Singh berkata wanita berusia 78 tahun itu disahkan positif Covid-19 pada 6 September iaitu hari keenam selepas menerima dos kedua vaksin pada 1 September, manakala dos pertama pada 8 Jun.

Beliau berkata wanita itu telah dirujuk oleh Pakar Perubatan Geriatrik ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) untuk dirawat pada 7 September sebelum meninggal dunia di hospital tersebut.

Menurutnya Pakar Perubatan Geriatrik merujuk wanita itu ke HRC kerana mangsa termasuk dalam golongan berisiko tinggi disebabkan umurnya telah melebihi 60 tahun selain mempunyai komorbid dan jangkitan Covid-19 kategori tiga.

“Selain wanita itu, terdapat tujuh lagi penghuni rumah jagaan itu yang dirujuk dan dimasukkan ke HRC untuk rawatan lanjut pada 7 September.

“Wanita itu dirawat di HRC iaitu hospital merawat Covid-19 yang dikhaskan untuk warga emas. Namun demikian, keadaan kesihatannya didapati semakin merosot akibat komplikasi jangkitan Covid-19 dan telah meninggal dunia pada 12 September,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu sebagai merujuk video tular menerusi media sosial berhubung kematian wanita berkenaan yang dipercayai dirakam anak wanita itu dengan mendakwa ia akibat kesan sampingan selepas menerima dos kedua vaksinasi Covid-19.

Dr Param Jeeth berkata kes Covid-19 di rumah jagaan itu bermula apabila seorang daripada kakitangannya bergejala dan ujian Covid-19 menunjukkannya positif pada 4 September.

Pada 5 September, seorang penghuni di rumah jagaan berkenaan yang berusia 87 tahun dan tiada sejarah vaksinasi Covid-19 meninggal dunia.

“Pejabat Kesihatan Cheras dimaklumkan perkara ini pada 6 September dan siasatan lanjut serta pengesanan kes telah mengenal pasti 11 kes Covid-19 dalam kalangan penghuni dengan tiga daripadanya tidak pernah menerima vaksin Covid-19 manakala empat kes dalam kalangan pekerja.

“Kluster yang diisytihar pada 10 September ini melaporkan dua kematian dalam kalangan penghuninya iaitu seorang warga emas yang tidak menerima vaksin Covid-19 dan seorang lagi adalah wanita itu,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR