Tular mesej WhatsApp darurat kesihatan disambung tidak benar

Dakwaan satu mesej kononnya darurat kesihatan akan disambung yang tular dalam WhatsApp adalah tidak benar, kata Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Dalam satu kenyataan, MKN menafikan mesej bertajuk ‘Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 syor Darurat Kesihatan disambung’ seperti yang sedang tular di media sosial.

MKN menegaskan bahawa maklumat berkaitan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 itu adalah palsu, demikian menurut kenyataan Pasukan Respons Pantas Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

“Orang ramai diminta untuk tidak mengedarkan, mengelilingkan atau menyebarkan berita tidak benar yang diterima melalui media sosial seterusnya menghapus atau memadam berita tidak benar berada dalam kawalan masing-masing sama ada dalam peranti atau penerbitan bertulis dengan serta merta.

“Kegagalan berbuat demikian merupakan suatu kesalahan dan boleh diambil tindakan di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (No. 2) 2021,” menurut kenyataan itu.

Terdahulu, Agenda Daily melaporkan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat dikatakan mencadangkan kepada Yang di-Pertuan Agong supaya tempoh darurat dilanjutkan sehingga hujung tahun sebagai langkah proaktif mencegah penularan pandemik Covid-19.

Jawatankuasa terdiri daripada pakar kesihatan awam, wakil parti politik pembangkang dan kerajaan, tokoh bidang pendidikan, kesihatan, keselamatan, ketenteraman awam, pentadbiran awam dan undang-undang, mufti serta wakil dewan perniagaan, berperanan menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai kewujudan berterusan darurat besar di Malaysia dan penamatannya.

Sumber memberitahu Agenda Daily cadangan itu dikemukakan Pengerusi Jawatankuasa Khas Bebas Darurat, yang juga bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ariffin Zakaria, ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR