Taktik penipuan perdaya mangsa tawar Skim Bantuan Khas Covid-19

August 2, 2022 · Isu semasa

Tiga lelaki menjadi mangsa dipercayai modus operandi terbaharu penipuan yang menawarkan Skim Bantuan Khas Covid-19, hujung bulan lepas.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim berkata kesemua mangsa berumur antara 26 hingga 48 tahun menerima khidmat pesanan ringkas menawarkan bantuan khas berjumlah RM500 yang akan dikreditkan ke dalam akaun mereka selepas mengisi butiran peribadi melalui pautan diberikan, lapor Bernama.

“Bagaimanapun, setelah mangsa mengisi kesemua butiran yang diperlukan, mereka mendapati baki (wang) dalam akaun masing-masing berkurangan. Kerugian dicatatkan kesemua mangsa berjumlah RM4,550,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman menerima laporan daripada ketiga-tiga mangsa berhubung kejadian itu dari 28 hingga 30 Julai lepas dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Azmi berkata Kementerian Kesihatan juga telah memaklumkan bahawa ia tidak pernah menghantar sebarang pesanan berkaitan pemberian bantuan kewangan berkenaan.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan melayari Twitter MySejahtera untuk mendapatkan pengesahan berkenaan skim bantuan berkenaan atau membuat semakan terus dengan kementerian atau agensi bertanggungjawab.

“Bagi mengelakkan ditipu, orang ramai diingatkan supaya tidak sewenang-wenangnya memuat turun pautan yang tidak diketahui kesahihannya serta jangan sesekali mendedahkan butiran peribadi kepada pihak ketiga,” katanya.

Sementara itu, di Petaling Jaya seorang Eksekutif Akaun wanita rugi RM428,000 selepas menjadi mangsa “Love Scam” lelaki tempatan yang mengaku bekerja sebagai jurutera petroleum dan pemilik sebuah syarikat di Singapura.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata mangsa berusia 41 tahun berkenalan dengan suspek pada Ogos 2021 menerusi Facebook sebelum meneruskan perbualan di aplikasi WhatsApp dengan suspek menggunakan nombor telefon antarabangsa.

“Pada Oktober tahun lepas, mangsa diperdaya kononnya syarikat suspek mengalami masalah kewangan sebelum memindahkan RM5,000 ke akaun dipercayai milik peguam suspek.

Sepanjang berhubungan, mangsa telah membuat 47 transaksi ke empat akaun bank berbeza sebelum sedar telah ditipu dan memaklumkan perkara itu kepada keluarganya. Mangsa membuat laporan polis semalam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dengan setiap perkenalan dalam talian dan tidak terpedaya dengan janji-janji manis “sahabat alam maya”.

Berita berkaitan
Bukit Aman tentukan pertukaran anggota dalam siasatan: Polis Sarawak
August 4, 2022· Isu semasa
Penipuan dalam talian direkodkan tertinggi setakat Julai tahun ini
August 4, 2022· Isu semasa
Dua anggota polis iring anak MP UMNO kena tindakan tatatertib
August 4, 2022· Isu semasa
Kos naik taraf, baik pulih bangunan Parlimen meningkat RM106.1 juta: Laporan Audit
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
August 8, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
55 minit lalu · Isu semasa
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
2 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
3 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 minit lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok