Siasatan terhadap suami Zeti berhubung skandal 1MDB hampir lengkap

Kertas siasatan ke atas Dr Tawfiq Ayman, suami kepada bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, berhubung dakwaan menerima dana berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hampir lengkap, kata pihak polis.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Kamaruddin Md Din, pihaknya kini dalam proses mendapatkan beberapa lagi bukti dokumen sebelum siasatan selesai untuk dibawa kepada pihak pendakwa raya.

“Belum lagi (selesai). Ada dua tiga lagi dokumen yang kita perlu dapatkan.

“Sebaik saja kita dapat dokumen itu, insya-Allah kita akan rujuk (kertas siasatan) kepada pejabat timbalan pendakwa raya,” katanya dipetik Malaysiakini.

Beberapa dokumen yang dikatakan sedang diteliti pihak berkuasa melibatkan dokumen perbankan yang perlu diminta daripada entiti luar dan dalam negara.

Pihak berkuasa memulakan siasatan terhadap Tawfiq pada Mac lalu dan merakam siasatan beberapa individu berhubung transaksi tersebut.

Tawfig sedang disiasat bawah Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613) (AMLA).

Sebelum ini, laporan Polis Singapura dikatakan memaklumkan kepada Bank Negara berkenaan transaksi meragukan daripada ahli perniagaan Low Taek Jho, atau lebih dikenali sebagai Jho Low, kepada sebuah syarikat milik suami dan anak lelaki Zeti.

Transaksi itu dilaporkan berlaku pada 2008 dan 2009 dan diberitahu kepada Bank Negara pada 2015 dan 2016, ketika Jabatan Hal Ehwal Komersial Polis Singapura (CAD) mula menyiasat transaksi berkaitan 1MDB.

BERITA BERKAIT
POPULAR