Seorang positif di KLIA, sekeluarga batal percutian ke Langkawi

Lapan penerbangan membawa 1,520 pelancong tempatan berlepas dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Kuala Lumpur 2 (klia2) ke Langkawi setelah pulau itu dibuka semula melalui projek rintis gelembung pelancongan domestik hari ini.

Empat daripada penerbangan itu membabitkan Malaysia Airlines (MAS), AirAsia (tiga), dan Malindo Air (satu).

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata semua penumpang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan, termasuk menjalani ujian pengesanan Covid-19.

Ketika tinjauannya di kedua-dua terminal itu, seorang penumpang disahkan positif Covid-19 dan tidak dibenar menaiki pesawat, manakala ahli keluarganya juga membatalkan perjalanan ke Langkawi kerana menjadi kontak rapat.

“Saya dapati ada penumpang telah membawa kit ujian kendiri untuk air liur dan ada pula yang membeli daripada kaunter jualan di KLIA dan klia2,” katanya dalam hantaran menerusi laman Facebook rasmi beliau hari ini.

“Beliau (penumpang) juga akur apabila tidak dibenarkan menaiki penerbangan demi keselamatan penumpang lain. Ahli keluarga penumpang yang disahkan positif melalui RTK Antigen juga tidak menaiki pesawat kerana mempunyai kontak rapat,” katanya.

Wee yang diiringi Pengurus Besar Operasi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) Shahrunnizam Abd Jamil berkata beliau berpuas hati melihat proses ujian RTK Antigen itu yang berjalan lancar sambil dibantu para pegawai daripada Kementerian Kesihatan (KKM).

Menurutnya ujian pengesanan Covid-19 itu dilaksanakan semata-mata mahu menjamin keselamatan semua pihak dan dalam masa sama memastikan projek rintis gelembung pelancongan domestik Langkawi berjalan baik.

Katanya pelancong asing dari Perancis dan Korea Selatan, didapati mereka gembira apabila sektor pelancongan domestik mula dibuka menerusi projek rintis berkenaan.

Beliau berkata pelancong juga menyambut baik usaha kerajaan menambahbaik SOP termasuk mengenakan syarat ujian pengesanan Covid-19 sebelum memulakan perjalanan demi kebaikan semua pihak.

Sementara itu, kira-kira 150 anggota polis ditempatkan di 22 lokasi tumpuan di pulau peranginan ini bagi memantau pematuhan SOP di kalangan pelancong, kata Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat.

Beliau berkata, lokasi terbabit adalah membabitkan di sembilan pusat beli-belah, 10 tempat rekreasi dan tiga pintu masuk utama ke pulau legenda itu.

Katanya, penempatan anggota polis terbabit adalah bagi melakukan pemantauan, memberi nasihat dan seterusnya melakukan penguatkuasaan ke atas pelancong.

BERITA BERKAIT
POPULAR