Saksi pendakwaan kes Bella nafi dibayar buat keterangan palsu

Saksi kelima pendakwaan dalam kes pengabaian dan penganiayaan remaja Sindrom Down dikenali sebagai Bella, Yasmin Nahar Mahmood hari ini menafikan menerima bayaran bagi memberikan keterangan palsu di mahkamah.

Bekas penghuni Rumah Bonda tersebut menolak cadangan peguam Nur A’minahtul Mardiah Md Nor yang mewakili pengasas Rumah Bonda, Siti Bainum Ahd Razali, bahawa saksi itu dan bapanya dibayar oleh kumpulan yang dikenali sebagai ‘Justice For Bella’.

Yasmin bagaimanapun bersetuju dengan cadangan peguam bahawa Bella perlu berdiri setiap hari atas arahan Siti Bainun.

Peguam pembelaan kemudian menayangkan satu klip video yang menunjukkan Bella sedang mengutip nasi dalam keadaan tidak berdiri mahupun sedang duduk.

Sususlan dari itu, Nur A’minahtul Mardiah mencadangkan bahawa ia boleh menyebabkan Bella mengalami ‘inflammation’ atau keradangan di lutut serta kaki tidak boleh bergerak.

Yasmin bagaimanapun menjawab “tidak pasti”.

Dalam prosiding sama, mahkamah menyayangkan video klip kejadian awal Bella ditemui oleh pengadu kes yang juga saksi pertama pendakwaan, Zurianty Sudin, dimana mahkamah mengarahkan supaya prosiding ketika itu dijalankan secara tertutup kerana mangsa merupakan remaja di bawah umur.

Selepas video ditayangkan, Yasmin berkata Bella tidak ada menyebut nama Siti Bainun dalam rakaman klip video tersebut.

Dia turut bersetuju bahawa Bella menamakan ‘Shomin’ sebagai orang yang mengikatnya dan mengaku Bella memanggilnya dengan gelaran ‘Shomin’.

Siti Bainun, 30, berdepan dua pertuduhan iaitu mengabai  mengabai dan menganiaya remaja perempuan berkenaan sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

BERITA BERKAIT
POPULAR