RUU Kawal Produk Tembakau dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan Khas

August 2, 2022 · Isu semasa

Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul supaya Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 yang menyasar melahirkan Generasi Penamat (GEG) bagi merokok menjelang tahun 2040 dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen.

Jawatankuasa itu, yang dianggotai 13 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang, dipengerusikan oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar, menurut laporan Bernama.

Ahli Parlimen kerajaan yang menganggotai jawatankuasa itu ialah Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling), Datuk Mohd Nizar Zakaria (BN-Parit), Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin (Bersatu-Masjid Tanah), Ahmad Fadhli Shaari (PAS-Pasir Mas) dan Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti).

Wakil pembangkang pula ialah Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching), R. Sivarasa (PH-Sungai Buloh), Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor), Datuk Seri Madius Tangau (UPKO-Tuaran), Datuk Ignatius Dorell Leiking (Warisan-Penampang) dan Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir (Pejuang-Jerlun).

Khairy berkata usul itu dibuat berdasarkan Peraturan Mesyuarat 54(2) bagi menyerahkan rang undang-undang tersebut kepada jawatankuasa berkenaan.

Beliau berkata ini bagi membolehkan jawatankuasa itu membuat syor-syor untuk meneliti bahagian penguatkuasaan dalam rang undang-undang tersebut dan mencadangkan sebarang penambahbaikan sekiranya perlu tertakluk kepada undang-undang yang berkuat kuasa.

Pada masa sama, meneliti fasal berhubung penalti bagi kesalahan, cadangan penambahbaikan oleh Ahli Dewan Rakyat dan menyediakan suatu penyata mengandungi cadangan penambahbaikan bagi tujuan kawal selia produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau peranti merokok dalam tempoh sebulan.

“Jawatankuasa Pilihan Khas boleh melanjutkan tempoh ini sekiranya perlu tetapi hendaklah tidak melebihi tarikh hari pertama persidangan Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima Parlimen Ke-14 yang akan datang,” katanya ketika membentangkan usul itu.

Khairy berkata jawatankuasa itu boleh menjemput mana-mana pihak seperti Ahli Parlimen, pakar perundangan dan perlembagaan, badan bukan berkepentingan dan masyarakat madani serta individu lain untuk hadir dalam persidangannya dari semasa ke semasa.

Khairy berkata bagi memastikan undang-undang itu dilaksanakan dengan baik dan teratur apabila dikuatkuasakan kelak, KKM akan secara berterusan menjalankan libat urus bersama pemegang taruh seperti badan bukan kerajaan kesihatan dan pemain industri termasuk dalam membuat penetapan peraturan-peraturan merangkumi produk yang akan dikawal selia di bawah akta tersebut.

Beliau berkata setiap peruntukan di bawah rang undang-undang itu juga akan dilakukan pemantauan dan penilaian berterusan.

“Dalam hal ini pihak kerajaan akan menubuhkan satu Jawatankuasa Bebas secara pentadbiran untuk menyemak dan menilai semua peruntukan di bawah rang undang-undang ini termasuk kawalan yang melibatkan generasi yang lahir pada 1 Jan 2007 dan seterusnya,” katanya.

Pada pembentangan hampir 50 minit itu, Khairy menjelaskan rang undang-undang tersebut amat penting dan tidak boleh ditangguhkan lagi dalam membendung amalan merokok di Malaysia khususnya bagi generasi muda yang bakal mengemudi pentadbiran negara, seterusnya melahirkan barisan pemimpin dan rakyat lebih sihat dan produktif.

Beliau berkata dengan adanya rang undang-undang itu, ia akan dapat mengurangkan bebanan kos rawatan yang terpaksa ditanggung kerajaan untuk merawat penyakit akibat komplikasi merokok.

Terdahulu, ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu, Khairy berkata beliau mahu ia diperhalusi secara mendalam bagi mendapat sokongan semua pihak.

“Lebih baik bila rumah ini (rang undang-undang itu) siap, pahat tidak berbunyi, biarlah rumah ini siap dengan sempurna ataupun sesempurna mungkin,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berharap rang undang-undang itu akan menjadi agenda pertama dalam Aturan Urusan Mesyuarat semasa Dewan Rakyat bersidang pada Oktober nanti.

“Saya tidak akan katakan bahawa ia dilengah-lengahkan sebaliknya ia dirujuk (kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen) dan saya setuju supaya apabila kita bentang nanti adalah dengan kemurnian dan kita semua boleh mencapai kata sepakat,” katanya.

Seramai 12 Ahli Parlimen membahaskan rang undang-undang itu, yang antara lain membangkitkan isu hak asasi individu dan kemungkinan salah guna kuasa dalam penguatkuasaan.

Persidangan bersambung esok.

Berita berkaitan
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Kos naik taraf, baik pulih bangunan Parlimen meningkat RM106.1 juta: Laporan Audit
August 3, 2022· Isu semasa
Lebih baik PM bubar Parlimen, tempoh penggal hampir tamat: MT UMNO
August 3, 2022· Politik
PRU-15 semakin dekat, mungkin sebulan dua lagi
August 3, 2022· Politik
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
August 8, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
48 minit lalu · Isu semasa
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
2 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
3 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok