Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo

July 6, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mempertahankan keputusan membeli dua rumah di Country Heights, Kajang, Selangor pada 2017 menggunakan RM5.9 juta dana amal Yayasan Akalbudi (YAB, dengan menegaskan bahawa rumah itu bukan untuk dia tinggal tetapi untuk membolehkan orang ramai belajar berkaitan Islam.

Memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan rasuah dan pengubahan wang haramnya, bekas Timbalan Perdana Menteri itu juga mendakwa kedua-dua rumah itu – yang disifatkannya sebagai “banglo” – sebenarnya lebih kecil daripada kediamannya sendiri di kawasan kejiranan sama.

Zahid turut mewajarkan keputusan membeli dua rumah di situ berbanding membelanjakan RM5.9 juta untuk tujuan kebajikan lain, kerana katanya adalah lebih mudah untuknya memantau aktiviti di sana jika ia dijalankan di kawasan kejiranan yang sama.

Sambil bersetuju bahawa RM5.9 juta adalah jumlah wang yang besar, Zahid bagaimanapun berkata dua “banglo” itu dibeli di bawah harga pasaran RM12 juta, sambil menegaskan kedua-dua rumah itu dibeli untuk aktiviti keagamaan selaras dengan matlamat YAB dan badan amal adiknya Yayasan Al-Falah untuk pengajian Islam.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong hari ini bertanya bagaimana Zahid boleh mewajarkan keperluan untuknya melabur RM5.9 juta untuk membeli dua rumah itu.

Zahid kemudiannya mengatakan bahawa dia tidak mahu bermegah-megah, tetapi rumahnya sendiri lebih besar daripada dua hartanah itu, dan menegaskan keperluan untuk kedua-dua rumah berkenaan dibeli adalah bagi kegunaan pengajian Islam.

“Seperti yang saya katakan berulang kali, banglo itu bukan untuk kediaman atau sebagai kediaman saya. Saya sudah mempunyai kediaman sendiri yang lebih besar daripada dua banglo itu. Jadi niat untuk menjadikannya pusat pengajiandan pusat tahfiz dijalankan,” jawabnya.

Harris: Anda boleh melabur RM5.9 juta untuk kebajikan, pembangunan di tempat lain, tidak perlu membeli dua unit banglo itu untuk tujuan kebajikan.

Zahid: Kenapa perlu beli di tempat lain yang saya tidak boleh pantau? Dibeli di Country Heights kerana keperluan pusat pengajian dan maahad tahfiz yang saya tinggal berdekatan dan boleh saya pantau dari aspek pengambilan pelajar, pembayaran gaji dan lain-lain keperluan pelajar dan jemaah yang datang belajar.

Harris: Jadi pembelian itu untuk kemudahan anda sendiri?

Zahid: Bukan untuk kemudahan saya, ini bukan untuk kegunaan saya sendiri, ini bukan untuk saya sendiri, tetapi untuk orang ramai, tetapi untuk jemaah, saya sudah berulang kali berkata demikian di mahkamah ini.

Harris mempersoalkan perkara ini dengan menegaskan bahawa pembinaan masjid di lokasi lain seperti Bagan Datuk di Perak dan di Melaka juga memerlukan pemantauan, dan mencadangkan tiada masalah jika lokasi lain yang lebih sesuai dipilih untuk YAB menjalankan amalnya, bukannya dua hartanah Country Heights.

Zahid kemudiannya mencadangkan masjid, surau atau pusat tahfiz atau rumah anak yatim yang didermakan YAB tidak memerlukan pengawasan harian kerana akan ada pihak lain yang menguruskan bangunan tersebut.

Dia juga berkata kedua-dua rumah Country Heights itu – yang menurutnya sudah sangat lama dan berusia 40 tahun – boleh dipantau dengan mudah kerana ia terletak betul-betul di hadapan dan bersebelahan dengan Surau An-Nur di Country Heights dan juga berhampiran rumahnya.

Zahid juga menjelaskan bagaimanapun rumahnya terletak jauh dari dua “banglo” yang katanya telah diubah suai untuk pusat pengajian Islam, walaupun ketiga-tiga hartanah ini terletak di kawasan kejiranan yang sama.

Ditanya sama ada dia akan ke Surau An-Nur di Country Heights untuk solat kerana berdekatan dengan rumahnya, Zahid berkata dia tidak berniat untuk menyombongkan diri sebaliknya apabila memberitahu bahawa dia adalah pengerusi surau itu sebelum ini.

Malah, katanya sebahagian besar daripada sumbangan untuk surau itu adalah daripada dia sendiri dan Yayasan Al-Falah, tetapi turut menjelaskan bahawa dia mempunyai surau yang dibina di kediamannya sendiri di mana keluarganya boleh bersolat.

Ditanya sama ada mereka yang menggunakan kemudahan di dua rumah Country Heights yang dibeli pada harga RM5.9 juta itu adalah penduduk di sekitar kawasan itu, Zahid berkata:

“Tidak tertakluk kepada penduduk. Ia terbuka, seperti yang saya sebutkan tadi, untuk pesara yang ingin melanjutkan ilmu agama atau Islam yang diajar oleh ustaz dan ulama yang datang. Dan bagi pelajar maahad tahfiz, bukan pelajar Country Heights, pelajarnya dari seluruh negara yang tinggal di sana.”

Sebelum ini, kontraktor Marzuki Che Omar sebagai saksi pendakwaan ke-70 berkata dia telah menerima wang tunai berjumlah RM1.4 juta yang diserahkan sendiri oleh Zahid untuk pengubahsuaian “banglo” yang terletak di Lot 403 Country Heights.

Bagi pembelian RM5.9 juta, rumah seluas 1,872 kaki persegi di Lot 356 (HSD 24906 atau PT No.20397) berharga RM3 juta, manakala rumah kecil sedikit berkeluasan 1,787 kaki persegi di Lot 403 (HSD 24881 atau PT No. 20372) berharga RM2.9 juta.

Ditanya mengenai pengubahsuaian ini yang dibayar secara tunai, Zahid berkata dana itu adalah daripada penderma yang mengetahui tentang kerja-kerja pengubahsuaian dan baik pulih.

“Saya mempunyai ramai kawan, walaupun saya tidak mempunyai jawatan dalam kerajaan, kawan saya tidak melarikan diri, kecuali orang yang melarikan diri tetap melarikan diri.”

Mengesahkan bahawa dia yang membuat pembayaran kepada kontraktor itu, Zahid berkata: “Oleh kerana sumbangan rakan-rakan diberikan secara tunai, maka saya memberi secara tunai.”

Beliau berkata tiada invois untuk kerja-kerja pengubahsuaian, tetapi menjelaskan kontraktor telah menandatangani resit penerimaan.

Ditanya sama ada beliau telah memberitahu kontraktor dari mana wang itu datang, Zahid berkata tidak perlu dijelaskan kepada kontraktor kerana sumbangan itu datang daripada pelbagai sumber, sambil turut menambah bahawa kebanyakannya adalah sumbangan peribadi daripadanya dan adik-beradiknya.

Zahid bertegas bahawa dua rumah Country Heights yang dibeli pada 2017 adalah sumbangan daripada badan amalnya YAB kepada adiknya Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi dari Yayasan Al-Falah dan berkata ini adalah sumbangan dilakukan secara lisan.

“Tiada dokumen, tetapi saya sudah banyak kali menyebut dalam mahkamah ini bahawa apabila derma, apabila tangan kiri memberi, tangan kanan tidak perlu tahu, ini untuk tujuan agama.

“Maka perpindahan kepada Yayasan Al-Falah adalah kerana yayasan itu mempunyai pegawai dan kakitangan yang mencukupi untuk mengendalikan semua aset yang dimilikinya. Justeru, dalam keadaan sedemikian, hak milik tanah dibuat atas nama Yayasan Al-Falah, bukan atas nama YAB,” katanya.

Pada 24 Januari lalu, Presiden UMNO itu diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi untuk menjawab semua 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah memerintahkan Zahid, membela diri atas pertuduhan tersebut setelah mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO itu.

Bagi 12 pertuduhan pecah amanah, Zahid, didakwa menggunakan dana YAB untuk membuat enam pembayaran kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagi lapan tuduhan rasuah, dia didakwa menerima suapan daripada tiga syarikat iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu bagi membantu syarikat berkenaan mendapatkan projek MyEG.

Presiden UMNO itu juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan membabitkan diri dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.

Perbicaraan bersambung.

Berita berkaitan
Bersatu bidas kerajaan campuran tekan musuh politik, siasatan SPRM kerana fitnah
5 jam lalu· Politik
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
7 jam lalu· Politik
Beku akaun Bersatu, sabotaj terhadap PN sebelum PRN sudah bermula?
8 jam lalu· Politik
Untung jadi anak papa, Wan Saiful tanya siapa lagi dilantik secara diam-diam?
January 31, 2023· Politik
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
February 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
6 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
6 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
8 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
9 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
4 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok