RM60.71b tambahan bajet terbesar dalam sejarah, kata Mat Maslan

March 30, 2023 · Isu semasa

Timbalan Menteri Kewangan kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional, Datuk Seri Ahmad Maslan mengakui jumlah peruntukan tambahan RM60.17 bilion yang diminta untuk bajet kali ini adalah yang terbesar dalam sejarah.

Beliau berkata ini berikutan jumlah dana yang besar digunakan untuk subsidi – antara yang tertinggi adalah untuk subsidi petroleum.

“Apa yang dikatakan oleh Kota Melaka (Ahli Parlimen DAP Kota Melaka Khoo Poay Tiong) adalah benar, jumlah tambahan yang kami mohon adalah sangat besar, dan saya akui ia adalah yang terbesar dalam sejarah.

“Antara masalah mengapa jumlah itu besar adalah disebabkan subsidi dan kita sudah tahu apa itu subsidi.

“Jadi kita bercadang untuk melaksanakan subsidi bersasar (petroleum), dan saya ingin mengatakan bahawa subsidi yang disasarkan tidak akan melibatkan pengangkutan seperti bas sekolah seperti yang disebut oleh Kota Melaka (semasa perbahasan),” kata Ahmad kepada Parlimen dalam ucapan penggulungan bagi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2022) 2023.

Pada 23 Mac, Ahmad membentangkan Rang Undang-undang itu untuk bacaan kali pertama.

Menurut kertas yang diedarkan di Parlimen sebelum ini, Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2022) 2023 melibatkan pengeluaran jumlah tidak melebihi RM60.17 bilion daripada Kumpulan Wang Disatukan untuk perbelanjaan tambahan bagi perkhidmatan dan tujuan yang dinyatakan dalam jadual bagi tahun 2022 yang tidak diperuntukkan atau yang tidak diperuntukkan sepenuhnya oleh Akta Perbekalan 2022 (Akta A1638).

Perbelanjaan tambahan itu akan melibatkan 10 perkhidmatan, di mana Perkhidmatan Am Perbendaharaan menerima peruntukan tertinggi sebanyak RM52,776,595,400, diikuti Peruntukan Kumpulan Wang Berkanun (RM2,241,548,100) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (RM2,058,146,000).

Atas permintaan Ahli Parlimen, Ahmad menyenaraikan antaranya RM52.8 bilion adalah untuk perkhidmatan am, termasuk subsidi produk petroleum (RM42 bilion); tarif elektrik (RM5 bilion); ayam dan telur (RM1.8 bilion); emolumen dan bantuan khas untuk pelantikan doktor kontrak, dan pelarasan gaji penjawat awam (RM1 bilion).

Ahmad berkata subsidi untuk diesel sahaja adalah antara RM1.4 bilion dan RM3.6 bilion dari 2018 hingga 2021 – tidak termasuk harga anomali 2020 pada permulaan wabak Covid-19 – tetapi meningkat kepada RM20.5 bilion tahun lepas.

Beliau berkata Bajet 2022 dirangka apabila harga minyak mentah AS$60/tong, tetapi kini hampir dua kali ganda, melebihi AS$110.

“Bayangkan ia daripada AS$60 kepada AS$110; sebab itu terdapat begitu banyak bajet tambahan untuk subsidi petroleum,” kata Ahmad menurut MalayMail.

Mengenai cadangan bahawa ramalan bajet itu tidak tepat, beliau berkata beberapa kejadian tidak dijangka berlaku tahun lepas, seperti banjir teruk yang tidak diambil kira, yang kemudiannya memerlukan perbelanjaan melebihi bajet.

Ahmad juga berkata beberapa projek infrastruktur boleh dibiayai sekiranya kerajaan tidak perlu membelanjakan jumlah itu untuk subsidi.

“Bayan Baru (Ahli Parlimen PKR Bayan Baru Sim Tze Tzin) bertanya mengenai HSR (kereta api laju); Jika kita tidak memberi subsidi RM52 bilion kepada rakyat, HSR sudah pun siap, tetapi kita mengutamakan rakyat berbanding projek HSR,” katanya.

“Dan jawapan telah pun diberikan sebelum ini bahawa projek itu dipacu awam, jika ada syarikat swasta anda dialu-alukan (untuk membayar projek itu), kerana saya juga mangsa kesesakan lalu lintas dan kami faham bagaimana HSR mampu menyelesaikan kesesakan,” katanya.

Berita berkaitan
UMNO diramal hilang separuh sokongan akar umbi, kata KJ
7 jam lalu· Politik
Isu dana judi satu tuduhan berat dibuat PMX tanpa bukti: KJ
8 jam lalu· Politik
KBS jawab Ismail Sabri, peruntukan RM20 juta bina litar tak pernah diluluskan
19 jam lalu· Isu semasa
Mat Maslan sudah jelaskan isu suruh sokong calon DAP kepada MT
May 27, 2023· Politik
Popular
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
May 29, 2023
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
May 29, 2023
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
May 29, 2023
Kerajaan perlu telus, banyak persoalan LCS belum terjawab : TI-M
May 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
LCS: Anwar cakap tak serupa bikin
6 jam lalu · Isu semasa
Menu Rahmah berjaya turun inflasi harga makanan, kata Salahuddin
8 jam lalu · Isu semasa
Ringgit ditutup rendah, harga minyak juga jatuh
9 jam lalu · Isu semasa
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
9 jam lalu · Isu semasa
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PRN Perikatan Nasional N24 Jeneri
24 minit lalu
[VIDEO] Malaysia Madani gagal, Anwar jadi PM buat apa pun tak jadi
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok