Projek tambak, Kerajaan DAP Pulau Pinang dikecam jadi hamba pemaju

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar mengecam Kerajaan DAP Pulau Pinang sudah menjadi hamba pemaju apabila tidak menghiraukan bantahan rakyat terhadap projek tambakan laut yang dikenali Projek Pulau Pinang Selatan (PSI).

NGO Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa) membidas tindakan kerajaan negeri menjual nama rakyat sebagai alasan untuk meneruskan projek tersebut walhal hakikatnya projek tambak tidak pernah menguntungkan rakyat sebaliknya hanya menguntungkan kaum pemodal.

“Kerajaan Pulau Pinang seharusnya tidak menjadi hamba kepada golongan kapitalis dan menjual nama rakyat kononnya projek penambakan laut ini demi rakyat.

“Kerana tidak ada mana-mana projek penambakan di dalam negara ini yang pernah menguntungkan rakyat melainkan menguntungkan syarikat pemodal, pelabur warga asing, golongan kaya raya dan elitis – dan rakyatlah yang terpaksa menanggung kerugian akibat daripada bencana alam seperti hakisan pantai, kehilangan sumber marin, pencemaran dan sebagainya. Juga duit cukai rakyatlah yang akhirnya diguna untuk membayar segala kerugian ini,” kata kumpulan tersebut dalam satu kenyataan hari ini.

Dakwaan kononnya projek tambak tersebut akan menawarkan peluang pekerjaan juga hanya cakap kosong kerana realitinya ribuan pekerja asing yang akan memenuhi kekosongan peluang pekerjaan dalam projek itu.

“Jaminan kerajaan negeri kononnya projek ini menyediakan ribuan peluang pekerjaan buat anak tempatan juga hanya sekadar omongan kosong sahaja kerana apa yang kita lihat selalunya, pada akhirnya majoriti warga asing juga yang memenuhi kekosongan peluang pekerjaan daripada projek tidak mampan ini,” kata kenyataan itu lagi.

Projek tersebut menerima banyak bantahan daripada kumpulan NGO Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan beberapa pemimpin politik sekutu DAP dalam Pakatan Harapan (PH) juga membantah projek tiga pulau itu.

PSI juga mendapat bantahan daripada Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar; dan, Ahli Parlimen Kepala Batas Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Bagaimanapun, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow membuat keputusan untuk meneruskan PSI dan akan memberi pertimbangan kepada memulihara alam sekitar dan penduduk kawasan terbabit.

NGO itu mendakwa kerajaan negeri bersikap sombong apabila tidak mengendahkan bantahan rakyat, malah lebih malang menolak pandangan rakan parti dalam PH sendiri.

“Kerajaan Pulau Pinang, tanpa sebarang perasaan bersalah, mengumumkan meneruskan projek itu.

“Sombong dan acuh tak acuh kerajaan lebih jelas apabila bantahan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Harapan (PH) tidak diendahkan,” katanya.

Kerajaan Pulau Pinang juga didakwa berbohong dengan mengatakan para nelayan bersetuju dengan rancangan projek tersebut, namun hakikatnya para nelayan diugut secara halus malah bekerjasama dengan pemaju cuba menyogok mereka.

“Hakikatnya majoriti (85-90%) nelayan tidak bersetuju.

“Ahli politik kerajaan Pulau Pinang dengan bantuan pihak pemaju pula sengaja mahu menyogok, memanipulasi dan memecahbelahkan komuniti nelayan. Kerja-kerja mengugut dan menakut-nakutkan nelayan juga dilakukan – termasuk dengan pemecatan terancang Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang, Encik Nazri Ahmad yang berjaya mengumpulkan nelayan Pulau Pinang untuk membantah projek ini,” kata NGO itu lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR