Premis tidak kibar Jalur Gemilang tidak akan dikompaun, kata Ketua Menteri Pulau Pinang

August 26, 2023 · Isu semasa

Pulau Pinang tidak akan mengenakan kompaun ke atas premis perniagaan di negeri itu yang enggan mengibarkan Jalur Gemilang sempena Bulan Kebangsaan kerana kerajaan negeri tiada dasar sedemikian, kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Namun Chow berkata kerajaan negeri menggalakkan premis perniagaan mengibarkan Jalur Gemilang secara sukarela dan terbuka sebagai menunjukkan kesetiaan dan kecintaan kepada negara, menurut laporan Bernama.

“Di Pulau Pinang sememangnya tiada dasar sedemikian (mengenakan denda jika tidak pasang Jalur Gemilang), kita percaya jika mengenakan denda dasar sedemikian, mungkin akan ada kesan sebaliknya.

“Sepatutnya patriotisme atau apa-apa program yang dianjurkan, adalah atas semangat kecintaan kita kepada negara bukanlah melalui paksaan dan sudah banyak mempertikaikan adakah dengan memasang bendera menunjukkan semangat patriotisme kita?.

“Kalau tak pasang (Jalur Gemilang) pula, tak menunjukkan (semangat patriotisme)?, ini selalu dibicarakan dalam 10 ke 20 tahun ini. Jadi di sini, kita menggalakkan pemasangan Jalur Gemilang sebagai tanda terbuka untuk menyatupadukan, menunjukkan kesetiaan dan kecintaan kepada negara, tiada paksaan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Chow ditemui selepas merasmikan dan melepaskan konvoi motosikal sempena Program Jaulah Merdeka Ride To Khairah Ummah 4.0 Tahun 2023 Malaysia MADANI peringkat Pulau Pinang di Masjid Jamek Jelutong, di sini.

Chow berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung laporan media bahawa premis perniagaan di bandar raya Ipoh, Perak yang enggan mematuhi notis arahan pemasangan Jalur Gemilang sempena Bulan Kebangsaan akan dikenakan kompaun RM250.

Datuk Bandar Ipoh Datuk Rumaizi Baharin dilaporkan berkata kompaun itu dikenakan di bawah Seksyen 107(2) Akta Kerajaan Tempatan kerana melanggar syarat lesen.

Sementara itu, Chow berkata program itu berjaya menghimpunkan peserta tanpa mengira usia, latar belakang dan model motosikal bagi mendekatkan masyarakat kepada masjid terutamanya dalam kalangan generasi muda.

Katanya beliau berasa gembira dan berbangga dengan sikap keterbukaan, toleransi dan patriotik daripada masyarakat di negeri ini yang sentiasa berusaha mengeratkan hubungan perpaduan melalui program-program seperti Jaulah Merdeka itu.

“Sebagai sebuah negeri berkonsepkan pendekatan Malaysia MADANI yang berteraskan kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan, saya berharap seluruh inti pati masyarakat Pulau Pinang mampu menjadi penyumbang kepada kemampanan dalam pembangunan ekonomi Malaysia secara keseluruhan,” katanya.

Sebanyak 200 motosikal menyertai konvoi sempena program itu dan para peserta akan menjelajah di enam buah masjid di lima daerah di negeri ini bagi menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan dan mengimarahkan masjid.

Berita berkaitan
Tiada wakil UMNO dilantik jadi Timbalan Ketua Menteri P. Pinang
August 16, 2023· Politik
Loke bidas Ramasamy, tapi KM Pulau Pinang rayu agar pertimbang semula keputusan
August 10, 2023· Politik
Loke kata Kon Yeow kekal calon Ketua Menteri P. Pinang
August 5, 2023· Politik
Anak perempuan Kit Siang kata tak boleh leka di P. Pinang, DAP berisiko kalah
August 2, 2023· Politik
Popular
Kos tunai haji dijangka naik 11 peratus tahun depan: TH
October 2, 2023
PMX kata akan umum berita baik pada Khamis selepas lawatan ke UAE
October 3, 2023
Minyak masak paket hanya boleh dijual kepada mereka ada ID khas: Fuziah
October 2, 2023
Orang PJ dan Shah Alam makan beras import, tak mahal sangat: Mat Sabu
October 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
PMX kata akan umum berita baik pada Khamis selepas lawatan ke UAE
3 jam lalu · Isu semasa
Kos tunai haji dijangka naik 11 peratus tahun depan: TH
16 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan sedaya upaya tangani isu bekalan beras, kata PMX
16 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi kepada RM4.72 berbanding dolar
16 jam lalu · Isu semasa
Pelabur asing jadi penjual bersih minggu lepas, bernilai RM44.7 juta
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] DAP mahu kerajaan ‘brainwash’ penjawat awam sebab tak undi parti kerajaan
October 2, 2023
[VIDEO] PH hipokrit, menang undi bukan Melayu dengan janji palsu
October 1, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok