4,053 doktor kontrak dilantik ke jawatan tetap: Menteri Kesihatan

August 16, 2022 · Isu semasa

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini berkata Kementerian Kesihatan (KKM) telah menjadikan 4,053 doktor kontrak sebagai kakitangan tetap dalam usaha menangani aduan penyedia penjagaan kesihatan kontrak dalam perkhidmatan awam hari ini.

Pada sidang media hari ini, Khairy berkata seramai 8,032 daripada 8,672 berjaya melepasi peringkat temu duga.

“Kira-kira 4,000 daripada 8,672… jadi di bawah sedikit 50 peratus berjaya melakukannya. Ini merupakan bilangan jawatan tetap tertinggi yang diberikan sejak polisi kontrak bermula pada 2016.

“Selepas ini, kami akan menyerap sekurang-kurangnya 1,500 kakitangan kontrak setiap tahun. Kami akan membuat keputusan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam sama ada pemohon yang tidak berjaya boleh memohon semula,” kata Khairy kepada pemberita selepas Sidang Kemuncak Dasar Kesihatan 2022.

Antara yang diambil ialah 3,215 pegawai perubatan, 438 pegawai pergigian dan 400 pegawai farmaseutikal, manakala 225 pemohon dimasukkan dalam senarai simpanan.

“Saya faham ada yang kecewa sebab itu KKM akan melihat selepas kita bincang dengan MMA (Persatuan Perubatan Malaysia) laluan kerjaya untuk mereka yang tak dapat jawatan tetap, sekurang-kurangnya memastikan mereka dapat insentif baik dan diberi peluang sambung latihan mereka di peringkat kepakaran dan subkepakaran.

“Pada pendapat saya, saya rasa mereka yang tidak berjaya tahun ini perlu diberi peluang lagi untuk mencuba. Saya difahamkan akan ada pihak yang kecewa dan kita akan berbincang dengan MMA mengenai langkah seterusnya bagi mereka yang akan kekal sebagai pegawai kontrak.

“Kami akan cuba memastikan mereka akan diberi insentif dan peluang yang lebih baik untuk terus mengamalkan perubatan dalam kepakaran dan subkepakaran mereka,” katanya.

Ketika ditanya pemberita sama ada KKM bercadang untuk menghalang pemohon yang tidak berjaya daripada keluar dari kekecewaan, Khairy menjawab dengan mengatakan bahawa terdapat perbincangan mengenai cara memberi pampasan yang lebih baik kepada mereka melalui elaun dan peluang untuk jawatan tetap.

Beliau juga berkata jika lebih banyak bajet diperuntukkan kepada KKM, maka pengambilan lebih banyak jawatan tetap boleh dilakukan.

MMA baru-baru ini menggesa kerajaan meningkatkan belanjawan penjagaan kesihatan kepada lima peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar negara daripada 2.59 peratus sekarang.

Sebelum ini, Khairy berkata KKM sedang mengkaji untuk membangunkan pelan hala tuju dengan agensi dan kementerian berkaitan untuk menangani isu yang dihadapi doktor kontrak.

Sementara itu, Khairy berkata KKM juga sedang melihat model yang sesuai sama ada sebuah Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan perlu ditubuhkan mengikut undang-undang atau secara pentadbiran.

Beliau perkara itu bukan fokus utama KKM ketika ini namun akan turut dibincangkan dalam Kertas Putih Kesihatan yang dijangka dibentang di Parlimen pada hujung tahun ini.

“Kalau tanya kita (KKM), tentulah kita perlukan suruhanjaya kita sendiri, jadi kita tidak tertakluk kepada dasar biasa di bawah SPA… contohnya kalau kita nak perjuangkan elaun tertentu dalam KKM, kita tertakluk dengan dasar umum JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam), maknanya dasar ini mesti sama dengan perkhidmatan lain.

“Kita mulakan selangkah demi selangkah pada satu-satu masa… Kita nak ada suruhanjaya sendiri tetapi bila (mahu) minta atau lulus, boleh dibincangkan dalam rangka-rangka Kertas Putih Kesihatan,” katanya.

Berita berkaitan
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
7 jam lalu· Politik
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
19 jam lalu· Politik
Kesian, Anwar nisankan reformasi dengan pembebasan Zahid: Khairy
September 7, 2023· Politik
Khairy bidas DAP ’anjing suruhan’ selepas pendakwa minta hentikan kes Zahid
September 5, 2023· Politik
Popular
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
September 21, 2023
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
September 20, 2023
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
September 21, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
4 jam lalu · Isu semasa
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
4 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
4 jam lalu · Isu semasa
Penagih dadah meningkat 27 peratus, kata AADK
7 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
3 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok