4,053 doktor kontrak dilantik ke jawatan tetap: Menteri Kesihatan

August 16, 2022 · Isu semasa

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini berkata Kementerian Kesihatan (KKM) telah menjadikan 4,053 doktor kontrak sebagai kakitangan tetap dalam usaha menangani aduan penyedia penjagaan kesihatan kontrak dalam perkhidmatan awam hari ini.

Pada sidang media hari ini, Khairy berkata seramai 8,032 daripada 8,672 berjaya melepasi peringkat temu duga.

“Kira-kira 4,000 daripada 8,672… jadi di bawah sedikit 50 peratus berjaya melakukannya. Ini merupakan bilangan jawatan tetap tertinggi yang diberikan sejak polisi kontrak bermula pada 2016.

“Selepas ini, kami akan menyerap sekurang-kurangnya 1,500 kakitangan kontrak setiap tahun. Kami akan membuat keputusan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam sama ada pemohon yang tidak berjaya boleh memohon semula,” kata Khairy kepada pemberita selepas Sidang Kemuncak Dasar Kesihatan 2022.

Antara yang diambil ialah 3,215 pegawai perubatan, 438 pegawai pergigian dan 400 pegawai farmaseutikal, manakala 225 pemohon dimasukkan dalam senarai simpanan.

“Saya faham ada yang kecewa sebab itu KKM akan melihat selepas kita bincang dengan MMA (Persatuan Perubatan Malaysia) laluan kerjaya untuk mereka yang tak dapat jawatan tetap, sekurang-kurangnya memastikan mereka dapat insentif baik dan diberi peluang sambung latihan mereka di peringkat kepakaran dan subkepakaran.

“Pada pendapat saya, saya rasa mereka yang tidak berjaya tahun ini perlu diberi peluang lagi untuk mencuba. Saya difahamkan akan ada pihak yang kecewa dan kita akan berbincang dengan MMA mengenai langkah seterusnya bagi mereka yang akan kekal sebagai pegawai kontrak.

“Kami akan cuba memastikan mereka akan diberi insentif dan peluang yang lebih baik untuk terus mengamalkan perubatan dalam kepakaran dan subkepakaran mereka,” katanya.

Ketika ditanya pemberita sama ada KKM bercadang untuk menghalang pemohon yang tidak berjaya daripada keluar dari kekecewaan, Khairy menjawab dengan mengatakan bahawa terdapat perbincangan mengenai cara memberi pampasan yang lebih baik kepada mereka melalui elaun dan peluang untuk jawatan tetap.

Beliau juga berkata jika lebih banyak bajet diperuntukkan kepada KKM, maka pengambilan lebih banyak jawatan tetap boleh dilakukan.

MMA baru-baru ini menggesa kerajaan meningkatkan belanjawan penjagaan kesihatan kepada lima peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar negara daripada 2.59 peratus sekarang.

Sebelum ini, Khairy berkata KKM sedang mengkaji untuk membangunkan pelan hala tuju dengan agensi dan kementerian berkaitan untuk menangani isu yang dihadapi doktor kontrak.

Sementara itu, Khairy berkata KKM juga sedang melihat model yang sesuai sama ada sebuah Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan perlu ditubuhkan mengikut undang-undang atau secara pentadbiran.

Beliau perkara itu bukan fokus utama KKM ketika ini namun akan turut dibincangkan dalam Kertas Putih Kesihatan yang dijangka dibentang di Parlimen pada hujung tahun ini.

“Kalau tanya kita (KKM), tentulah kita perlukan suruhanjaya kita sendiri, jadi kita tidak tertakluk kepada dasar biasa di bawah SPA… contohnya kalau kita nak perjuangkan elaun tertentu dalam KKM, kita tertakluk dengan dasar umum JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam), maknanya dasar ini mesti sama dengan perkhidmatan lain.

“Kita mulakan selangkah demi selangkah pada satu-satu masa… Kita nak ada suruhanjaya sendiri tetapi bila (mahu) minta atau lulus, boleh dibincangkan dalam rangka-rangka Kertas Putih Kesihatan,” katanya.

Berita berkaitan
PRU-15 tak sesuai semasa musim banjir, kata Khairy balas Zahid nak redah
September 21, 2022· Politik
Najib tidak diberi layanan perubatan istimewa, kata Khairy
September 21, 2022· Politik
Tak benar saya keluar UMNO, kata Khairy
September 19, 2022· Politik
Khairy sangkal dakwaan ubat diberi kepada Najib ditukar
September 13, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Buruh binaan maut runtuhan konkrit tingkat 51 Oxley Tower
September 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
23 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
3 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok