Penjual burger dikompaun RM50,000 diminta segera kemuka rayuan

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba meminta penjual burger, Wan Mohd Faisal Wan Kadir yang dikenakan kompaun RM50,000 untuk segera mengemukakan rayuan.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melihat kes itu sebagai satu kes khusus dan perlu ditangani dengan segera.

KKM, katanya, amat prihatin dan memandang serius terhadap kes Wan Mohd Faisal yang mendapat perhatian dan simpati ramai itu.

“Mereka yang dikompaun sentiasa diberi peluang untuk mendapat keadilan dan dibenarkan untuk mengemukakan rayuan mengikut mekanisme yang disediakan

“Untuk itu, KKM akan membuat penilaian semula mengenai kes peniaga burger itu bagi mempertimbangkan sama ada akan diberikan pengurangan atau pengecualian sekiranya didapati ada asas yang munasabah,” katanya.

Dr Adham berkata, penguatkuasaan undang-undang dan tindakan mengenakan kompaun bertujuan mendidik dan bukan hukuman semata-mata.

“Orang ramai diminta memberikan kerjasama yang tinggi untuk sama-sama melindungi diri, keluarga dan masyarakat serta seterusnya membendung penularan Covid-19,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan peniaga burger, Wan Mohd Faisal, 38, dikenakan kompaun RM50,000 oleh pihak polis bagi kesalahan berniaga melebihi waktu ditetapkan dan melakukan perbuatan secara berturut-turut.

POPULAR