Pemberian ‘one off’ RM500 kepada pemandu bas, teksi, e-hailing

Kerajaan akan menyalurkan bantuan ‘one-off’ sebanyak RM500 kepada pemandu pelancong; pemandu teksi; pemandu bas sekolah; pemandu bas persiaran; pemandu kereta sewa dan e-hailing bermula Julai ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagi pemberian itu kerajaan memperuntukkan sebanyak RM68 juta bagi membantu pemandu-pemandu berkenaan yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

“Tidak dinafikan semasa tempoh PKP ini, ia turut memberi kesan kepada pemandu teksi, kereta sewa dan bas sekolah.

“Bagi mengurangkan beban mereka, kerajaan bersetuju memberi Bantuan Khas secara one-off sebanyak 500 ringgit kepada 17 ribu pemandu pelancong, 40 ribu pemandu teksi, 11 ribu pemandu bas sekolah, 4 ribu bas persiaran dan 62 ribu pemandu kereta sewa dan e-hailing.

“Ia disalurkan kepada penerima yang berdaftar pada bulan Julai,” katanya dalam perutusan khas Perdana Menteri: Bantuan PKP 3.0 sebentar tadi.

Selain itu katanya, sebagai salah satu usaha mengurangkan beban perniagaan, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan mempertimbangkan rayuan pengenaan penalti dan menangguhkan pembayaran penalti ke tahun 2022 serta menyediakan penjadualan semula bayaran cukai tertunggak bagi pembayar cukai dan perniagaan yang terjejas.

“Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) juga bersetuju untuk memperkenalkan semula pelanjutan untuk penghantaran penyata kewangan, pelaksanaan mesyuarat tahunan bagi syarikat awam yang tersenarai di Bursa Malaysia dan moratorium denda bagi penghantaran lambat dokumen berkanun.

“SSM juga akan mengecualikan bayaran lewat untuk membaharui lesen perniagaan sehingga 31 Disember 2021 bagi PKS mikro serta perniagaan milikan tunggal dan perkongsian,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR