‘Pegawai LHDN’ lesapkan RM15.26j dalam tempoh lima bulan

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sedang menyiasat 556 aduan membabitkan kerugian lebih RM15.26 juta akibat macau scam dengan menyamar sebagai ‘pegawai LHDN’ bagi tempoh 1 Januari hingga 27 Mei lalu.

Dalam satu kenyataan hari ini, LHDN berkata, sindiket itu menggunakan modus menerusi panggilan telefon yang memperkenalkan diri sebagai pegawai LHDN dan menyatakan syarikat atau perniagaan mangsa mempunyai tunggakan cukai yang perlu diselesaikan.

“Mangsa yang akan terkeliru dengan panggilan ini kebiasaannya membuat penafian dan seterusnya panggilan akan disambungkan kepada individu menyamar sebagai polis, pegawai Bank Negara Malaysia (BNM) atau pegawai penguat kuasa lain dengan memaksa mangsa untuk membuat laporan rasmi.

“Mangsa kemudian dikaitkan pula dengan kegiatan pengubahan wang haram, pengedaran dadah atau kegiatan jenayah lain sehinggakan mereka menjadi panik dan diminta untuk menyerahkan maklumat perbankan termasuk nombor Kod Pengesahan Transaksi (TAC) atau Kata Laluan Guna Sekali (OTP),” katanya.

Katanya, mangsa hanya menyedari ditipu selepas mendapati wang dalam akaun sudah dipindahkan ke akaun pihak ketiga selain suspek tidak dapat dihubungi.

“LHDN tidak membincangkan hal berkaitan percukaian melalui panggilan telefon peribadi sebaliknya permohonan maklumat daripada pembayar cukai dan arahan pembayaran cukai tertunggak akan dilakukan melalui surat atau e-mel rasmi menggunakan domain @hasil.gov.my.

“Selain itu, pembayar cukai hendaklah memastikan bayaran cukai pendapatan dan cukai keuntungan harta tanah dibuat kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri atau LHDN, manakala bayaran duti setem dibayar kepada pemungut duti setem,” katanya.

Sehubungan itu, LHDN meminta orang ramai supaya sentiasa berwaspada dengan sindiket penipuan macau scam yang giat memperdayakan mangsa.

Orang ramai dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dan membuat pengesahan dengan LHDN terlebih dahulu terhadap setiap panggilan, e-mel atau surat meragukan dengan menghubungi talian

Hasil Care Line atau pegawai yang boleh disemak senarainya pada portal rasmi www.hasil.gov.my atau hadir ke cawangan berhampiran.

BERITA BERKAIT
POPULAR