Masalah paparan sijil vaksin dalam MySejahtera dikenalpasti: KJ

September 19, 2021 · Isu semasa

Masalah teknikal paparan sijil vaksin digital di dalam aplikasi MySejahtera sudah dikenalpasti dan hampir 500,000 aduan sudah berjaya diselesaikan, kata Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Menteri Kesihatan itu berkata beberapa punca dikenalpasti kepada masalah tersebut dan akan terus memastikan aplikasi itu mengemas kini maklumat penerima vaksin dos pertama atau dos kedua sebelum ini.

“Sebanyak 95,347 aduan tersebut berpunca daripada status penerima vaksin sebagai tanggungan, menyebabkan sijil vaksin digital individu tersebut terikat dengan pemilik akaun MySejahtera,” katanya.

Khairy terdahulu mengadakan lawatan kerja ke Kedah di Wisma Darul Aman hari ini.

Beliau berkata untuk masalah tersebut, pemilik akaun perlu mengeluarkan akaun tanggungan bagi membolehkan tanggungan mendaftar akaun MySejahtera miliknya sendiri.

Khairy berkata punca lain yang dikenal pasti ialah pemilik akaun MySejahtera tidak mengesahkan nombor kad pengenalan di dalam aplikasi tersebut.

Beliau berkata untuk menyelesaikan masalah itu pengguna perlu mengesahkan nama dan nombor kad pengenalan mereka di bahagian Vaksin Covid-19 dan lengkapkan soalan-soalan berkaitan maklumat sendiri.

“(Masalah lain) ialah pengguna mempunyai lebih daripada satu akaun MySejahtera dan sijil digital vaksin hanya akan dipaparkan dalam akaun MySejahtera yang digunakan ketika menerima vaksin di pusat pemberian vaksin (PPV),” katanya.

Selain itu, katanya, sebanyak 71,408 aduan mengenai ketiadaan paparan sijil digital vaksin didapati berpunca daripada PPV yang tidak melengkapkan proses dokumentasi setelah individu selesai menerima suntikan vaksin.

Katanya bagi isu tersebut, MySejahtera sedang membuat penyelarasan dengan PPV yang terlibat untuk memastikan pengguna akan menerima paparan sijil digital vaksin di dalam MySejahtera.

“Saya juga ingin mengingatkan para petugas PPV supaya semak dan pastikan setiap penerima vaksin telah menerima sijil vaksin digital di dalam aplikasi MySejahtera sebelum mereka meninggalkan PPV.

“Selain itu, terdapat juga aduan daripada individu yang menerima vaksin di PPV yang bukan dikendalikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan ProtectHealth Corporation (Protect Health). Masalah ini berlaku kerana PPV berkenaan tidak menggunakan sistem MySejahtera,” katanya.

Sementara itu, Khairy berkata bagi mengatasi sebarang kesulitan disebabkan ketiadaan paparan sijil digital, individu yang telah menerima vaksinasi lengkap boleh menggunakan kad vaksinasi fizikal untuk memanfaatkan kemudahan yang diberikan kepada individu yang telah menerima vaksinasi lengkap.

Katanya kad vaksinasi fizikal itu merupakan kad bercetak yang ditulis oleh petugas kesihatan semasa individu mendapatkan suntikan di PPV.

“Jadi saya meminta agar semua premis menerima kad fizikal ini jika individu yang sudah lengkap divaksin tiada paparan sijil vaksin digital,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Jawatan Presiden UMNO: KJ mahu Ismail Sabri cabar Zahid
November 15, 2022· Politik
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
Popular
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
December 8, 2022
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
December 8, 2022
Satu lagi nama kementerian ditukar oleh kerajaan campuran baharu
December 8, 2022
Tiada apa nak disorokkan, kata Tengku Zafrul
December 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1,616 kes baharu, empat kematian
3 jam lalu · Isu semasa
PN sedia berdepan PRN serentak di enam negeri: Tuan Ibrahim
16 jam lalu · Isu semasa
1MDB: Saksi beritahu Jho Low sering jemput ke pangsapuri peribadi
16 jam lalu · Isu semasa
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
16 jam lalu · Isu semasa
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
December 7, 2022
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok