Lima tema MPN rangka proses pemulihan negara: Muhyiddin

September 9, 2021 · Isu semasa

Majlis Pemulihan Negara (MPN) menetapkan lima tema utama dalam merangka proses pemulihan daripada pandemik Covid-19 dan kesannya ke atas masyarakat serta negara.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata MPN juga perlu melihat tahap kesejahteraan emosi individu, mereka yang dijangkiti Covid-19 dan pihak yang mengalami kerugian teruk.

“Tema-tema yang digariskan ini sudah tentu tidak begitu terperinci, sebab itu saya ingin menjemput para pemimpin industri, penggerak masyarakat sivil, ahli politik, pemimpin masyarakat dan golongan muda untuk berkongsi idea, supaya kita sama-sama dapat merangka pemulihan yang sejajar dengan kepentingan negara.

“Di samping itu, cadangan dan input dasar pemulihan yang diterima melalui sesi libat urus dengan pemegang taruh akan juga dimasukkan ke dalam dasar-dasar pembangunan utama negara seperti Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) dan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan penutup Sidang Kemuncak Pemulihan Negara anjuran Institut Strategik KSI bagi Asia Pasifik dan Kelab Ekonomi Kuala Lumpur secara maya hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu turut menggesa rakyat Malaysia bersatu hati dalam perang melawan Covid-19 dan membina semula negara tercinta.

“Kita perlu mengetepikan segala perbezaan dan mencari titik persamaan. Kita mesti bersama-sama menyelamatkan nyawa, ekonomi dan negara. Malaysia memerlukan anak watan untuk tampil mengembalikan kegemilangannya.

“Kita tidak mahu lagi polemik politik dan perpecahan mengganggu gugat usaha murni kita dalam memerangi pandemik dan membina semula ekonomi,” katanya.

Lima tema utama yang digariskan Muhyiddin adalah:

i) Memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia dan meningkatkan tahap kesiapsiagaan industri berkaitan untuk keluar dari pandemik ke tahap endemik dan bersedia dengan kemungkinan berhadapan pandemik baharu pada masa depan.

ii) Mengenal pasti sektor-sektor ekonomi yang memerlukan perhatian utama.

“Kita perlu membantu sektor-sektor ini untuk kembali beroperasi dengan tumpuan kepada pelancongan, pendidikan dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dalam jangka masa pendek dan sederhana. Pada masa yang sama, kita perlu mengenal pasti dan memberi insentif yang sesuai untuk perniagaan yang berpotensi mencatat pertumbuhan dalam jangka masa sederhana dan panjang.

“Kita juga mesti memperkukuhkan sektor-sektor strategik utama yang menjadi bahagian penting dalam rantaian bekalan global. Ini akan secara langsung meningkatkan daya saing negara secara keseluruhan dan lebih penting lagi, peluang pekerjaan dapat diwujudkan untuk rakyat Malaysia terutamanya golongan muda”.

iii) Mewujudkan ekosistem yang kondusif dan mampan untuk pertumbuhan inklusif yang akan merancakkan pemulihan.

“Ini termasuk strategi untuk pembangunan infrastruktur fizikal dan digital selain melonjakkan komitmen terhadap dasar-dasar alam sekitar, sosial dan tadbir urus. Ini akan membantu memperkuatkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi pilihan pelaburan kepada pelaburan langsung asing dan domestik”.

iv) Memperluaskan pelaksanaan digitalisasi dalam perniagaan dan perkhidmatan awam selain menyediakan infrastruktur perlu yang akan menggalakkan penggunaan teknologi digital.

Katanya, semua infrastruktur ini perlu sebagai persediaan menghadapi Era Digital dan membantu memudah cara urusan individu dan perniagaan beroperasi semasa pandemik.

v) Memastikan pertumbuhan yang dipupuk daripada proses pemulihan itu diagihkan secara saksama, bagi mengelakkan jurang pendapatan melebar dan memburukkan hubungan antara kaum di negara ini.

“Memandangkan pandemik ini telah memberi kesan yang buruk kepada kehidupan, jaringan keselamatan sosial perlu diperkukuhkan supaya kita dapat terus membina kehidupan, juga mengembalikan nilai dan maruah setiap rakyat Malaysia,”.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
15 jam lalu· Isu semasa
Tiada apa nak disorokkan, kata Tengku Zafrul
18 jam lalu· Isu semasa
Keputusan PRU Parlimen Padang Serai, DUN Tioman penentu landskap politik negara
December 7, 2022· Politik
Saya seleweng RM600 bilion?
December 5, 2022· Rencana
Popular
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
December 8, 2022
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
December 8, 2022
Satu lagi nama kementerian ditukar oleh kerajaan campuran baharu
December 8, 2022
Tiada apa nak disorokkan, kata Tengku Zafrul
December 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1,616 kes baharu, empat kematian
2 jam lalu · Isu semasa
PN sedia berdepan PRN serentak di enam negeri: Tuan Ibrahim
14 jam lalu · Isu semasa
1MDB: Saksi beritahu Jho Low sering jemput ke pangsapuri peribadi
15 jam lalu · Isu semasa
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
15 jam lalu · Isu semasa
Satu lagi nama kementerian ditukar oleh kerajaan campuran baharu
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
December 7, 2022
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok