Lebih RM1 juta masuk akaun Rosmah antara 2014-2017: Saksi

August 24, 2023 · Isu semasa

Seorang pegawai bank hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi di sini bahawa sejumlah wang RM1.09 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Affin Bank Berhad milik Datin Seri Rosmah Mansor menerusi beberapa transaksi antara Oktober 2014 dan Jun 2017.

Penolong Pengurus Perkhidmatan ATM (mesin teler automatik) dan Sokongan di Affin Bank Berhad Nor Ashikin Abdullah, 58, yang mengesahkan perkara itu berkata wang itu telah dimasukkan ke dalam akaun Rosmah bernombor 10-002000005-8 (akaun 0058) melalui CDM di beberapa cawangan Affin Bank antaranya di Bangunan Getah Asli, Bangsar dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) di Kuala Lumpur, menurut laporan Bernama.

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa pada November 2018 beliau telah menerima permohonan daripada Unit Pencegahan Pengubahan Wang Haram/Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLA/CFT) bank tersebut untuk mendapatkan maklumat berkenaan rekod transaksi deposit wang tunai menggunakan CDM (mesin deposit tunai) bagi akaun Rosmah.

“Bagi tujuan itu, saya telah mengakses rekod elektronik Affin Bank untuk mendapatkan maklumat yang dipohon dan kemudian mencetak laporan transaksi deposit wang tunai menggunakan CDM bagi akaun 0058 daripada rekod elektronik dengan menggunakan komputer di pejabat,” katanya sambil menambah penyata tersebut kemudian dieserahkan kepada pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Saksi pendakwaaan pertama itu berkata demikian ketika membacakan penyataan saksinya pada hari pertama perbicaraan kes Rosmah yang didakwa atas 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sementara itu, saksi pendakwaan kedua iaitu bekas pegawai di Kompleks Seri Perdana memberitahu mahkamah bahawa beliau pernah membantu pegawai atasannya iaitu Roslan Sohari (Pengurus Kediaman Kompleks Seri Perdana) untuk mendepositkan wang tunai ke dalam akaun bank sama milik Rosmah.

Faizal Shamsuddin, 48, berkata beliau telah menerima arahan untuk mendepositkan wang Roslan dan lelaki itu menyerahkan satu sampul surat berisi wang tunai kepadanya, yang nombor akaun bank Rosmah telah dicatatkan pada sampul surat tersebut.

“Encik Roslan telah meminta saya menyerahkan sampul surat berisi wang tunai tersebut kepada pegawai di Affin Bank untuk menguruskan deposit tersebut.

“Saya cam dokumen pertama iaitu borang deposit Affin Bank yang menunjukkan deposit wang tunai sebanyak RM200,000 pada 17 Jun 2015 ke dalam akaun Rosmah dan berdasarkan tulisan tangan saya pada borang deposit ini, saya boleh sahkan deposit wang tunai ini dibuat oleh saya atas arahan Encik Roslan,” katanya.

Terdahulu sebelum perbicaraan itu bermula, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memohon kepada mahkamah menangguhkan perbicaraan hari ini kerana mereka memerlukan masa untuk mempertimbangkan surat representasi bertarikh 18 Ogos yang dihantar oleh peguam Rosmah. Permohonan itu tidak dibantah oleh peguam utama pembelaan Datuk Geethan Ram Vincent.

Bagaimanapun, Hakim K. Muniandy menolak permohonan pihak pendakwaan dan mengarahkan perbicaraan itu diteruskan dengan alasan pertuduhan terhadap Rosmah difailkan pada 2018.

Sementera itu, seorang lagi peguam Rosmah Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin memaklumkan kepada mahkamah, pihak pembelaan akan memfailkan permohonan untuk membatalkan kesemua pertuduhan yang difailkan terhadap anak guamnya pada atau sebelum 7 Sept ini.

Hakim kemudian mengosongkan tarikh perbicaraan esok dan menetapkan 7 dan 8 Sept untuk sambung perbicaraan kes itu.

Rosmah, 71, berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang, Kuala Lumpur antara 4 Dis 2013 dan 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, Kuala Lumpur dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Berita berkaitan
Permohonan lelaki bunuh kekasih hamil dirujuk psikiatri ditolak mahkamah
2 jam lalu· Isu semasa
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
2 jam lalu· Politik
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023· Politik
Nasib Syed Saddiq diketahui 9 Nov, dibebas atau disabit empat pertuduhan
September 21, 2023· Isu semasa
Popular
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
September 25, 2023
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
September 25, 2023
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
September 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
2 jam lalu · Isu semasa
Kedah dan Perlis dilanda banjir, PPS dibuka pindahkan mangsa
5 jam lalu · Isu semasa
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
5 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
5 jam lalu · Isu semasa
Anggota pukul wanita dalam video tular sedang disiasat polis
21 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
24 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
September 25, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok