Kos pekerja Indonesia mungkin naik, diumum selepas MoU April

Kos baharu pengambilan pekerja domestik Indonesia hanya akan diumumkan kerajaan selepas kedua-dua negara menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada April ini.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim berkata kerajaan tidak menolak kemungkinan akan berlaku kenaikan kos, namun belum dapat menjangkakan jumlah peratusan kenaikan kos berkenaan.

“Tidak semestinya naik dan tidak semestinya turun, kita akan lihat dan semak dari semasa ke semasa. Struktur kos RM7,800 yang dimaklumkan sebelum ini adalah kos lama berdasarkan Kumpulan Kerja Bersama Kesembilan pada September 2013 dalam MoU yang telah tamat pada 2016.

“MoU pekerja domestik Indonesia yang baharu dijadualkan akan ditandatangani oleh kedua-dua negara Malaysia dan Indonesia di Jakarta pada awal April ini.

Jadi struktur kos pengambilan domestik Indonesia akan diumumkan selepas MoU ini ditandatangani,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan di tapak projek Hospital Pendang, di sini hari ini.

Memetik laporan Bernama, Awang yang juga Ahli Parlimen Pendang berkata Hospital Pendang yang terletak di Kampung Banggol Pauh, di sini sudah disiapkan kira-kira 95 peratus.

Katanya, hospital yang mula dibina pada 2018 itu akan memberi kemudahan kepada lebih 100,000 penduduk di daerah ini dan kawasan sekitarnya bagi mendapatkan perkhidmatan perubatan lebih baik dan selesa.

“Pandemik yang berlaku memberi kesan kepada sektor pembinaan, namun saya percaya ia dapat disiapkan dalam beberapa bulan lagi dan akan mula beroperasi selepas peralatan dan mesin perubatan dari luar negara dibawa masuk,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR